Στην Κρήτη, δεν φτιάχνουν μόνο τα διάσημα μαραθοπιτάκια του τηγανιού. Φουρνίζουν και μεγάλη μαραθόπιτα, μυρωδάτη και πεντανόστιμη.Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η τυρόπιτα του τεμπέλη – Έτοιμη σε μόνο…
Στην Κρήτη, δεν φτιάχνουν μόνο τα διάσημα μαραθοπιτάκια του τηγανιού. Φουρνίζουν και μεγάλη μαραθόπιτα, μυρωδάτη και πεντανόστιμη.
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η τυρόπιτα του τεμπέλη – Έτοιμη σε μόνο 5 λεπτά με φέτα, γιαούρτι κι ένα μυστικό υλικό
Υλικά (Τεμάχια: για 1 ταψί 28-30 εκ.)
Για τη ζύμη
- 330 ml νερό, χλιαρό
- 15 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 100 ml ρακή ή τσίπουρο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για τη γέμιση
- 5 μάτσα μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 μαραθόριζες, καθαρισμένες από ίνες και ψιλοκομμένες
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τη ζύμη της μαραθόπιτας φούρνου από την Κρήτη, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά στην άκρη.
- Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο, τη ρακή και τον χυμό λεμονιού και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε σχετικά χλιαρό σημείο, μέχρι να φουσκώσει.
- Τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών, και σίγουρα με διάμετρο μεγαλύτερη από του ταψιού.
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 28- 30 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο.
- Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
- Βάζουμε και τα δύο (φύλλο στη λαδόκολλα και φύλλο στο ταψάκι) στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Για τη γέμιση της μαραθόπιτας, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις μαραθόριζες και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Τέλος, ρίχνουμε τον μάραθο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
Πίτα
- Για τη μαραθόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στο φύλλο μέσα στο ταψάκι και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω στη γέμιση για να την καλύψουμε.
- Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου που εξέχουν από το ταψί και τις στρίβουμε φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της μαραθόπιτας.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια της μαραθόπιτας και τη χαράσσουμε ελαφρά σε κομμάτια.
- Ψήνουμε τη μαραθόπιτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Πηγή: gastronomos.gr
Δείτε και αυτά