Τσιλμπίρ αυγά με γιαούρτι και πικάντικη σάλτσα. Συνταγή που έφεραν οι Καππαδόκες από τα βάθη της ανατολικής Μικράς Ασίας, την Καππαδοκία, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Με την ευκαιρία, δείτε τη συ…
Τσιλμπίρ αυγά με γιαούρτι και πικάντικη σάλτσα. Συνταγή που έφεραν οι Καππαδόκες από τα βάθη της ανατολικής Μικράς Ασίας, την Καππαδοκία, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για αυγά στο τηγάνι με ζαμπόν, ντομάτες και κρεμμύδια.
Προετοιμάζονται γρήγορα και η γεύση τους είναι απλά εξάρτηση.
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. ξίδι
- 150 γρ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 σκελ. σκόρδο
- Λίγο δυόσμο ή άνηθο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Λίγο μπούκοβο
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
- 1 πράσινη πιπεριά τσίλι
- Ψωμί για το σερβίρισμα
- Για τα αυγά ποσέ με γιαούρτι Çılbır, ξεκινάμε με την προετοιμασία του γιαουρτιού.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τριμμένο σκόρδο και λίγο αλάτι.
- Προσθέτουμε λίγο άνηθο.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μικρό τηγάνι προσθέτουμε τις πιπεριές ολόκληρες.
- Μόλις αφρίσει το βούτυρο, προσθέτουμε την πάπρικα και το μπούκοβο.
- Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό (5-6 εκατοστά νερό).
- Αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να σιγοβράζει το νερό.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και το ξύδι.
- Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα αυγά προσεκτικά.
- Σε πολύ χαμηλή φωτιά, αφήνουμε για 2 ½ με 3’ μέχρι να ασπρίσει το ασπράδι του αυγού ολόγυρα.