Μια πίτα που μοιάζει πολύ στην χορτόπιτα στην γεύση αλλά την ξεπερνάει. Η τσουκνιδόπιτα ή ποντιακή πίτα με κιντέατα, είναι πολύ θρεπτική. Μην διστάζετε να την δοκιμάσετε επειδή ακούτε την λέξη τσουκνί…
Μια πίτα που μοιάζει πολύ στην χορτόπιτα στην γεύση αλλά την ξεπερνάει. Η τσουκνιδόπιτα ή ποντιακή πίτα με κιντέατα, είναι πολύ θρεπτική. Μην διστάζετε να την δοκιμάσετε επειδή ακούτε την λέξη τσουκνίδα… Κάντε την συνταγή!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
3 φλ. αλεύρι για πίτες
αλάτι και νερό
λίγες σταγόνες ξίδι
2 κ.σ. λάδι
(εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο χωριάτικο φύλλο από το εμπόριο)
Για τη γέμιση
- 1½ κιλό κορυφές από τσουκνίδες (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι ή χόρτα του βουνού)
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3-4 αυγά
- 400 γρ. τυρί φέτα
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορούμε.
Γέμιση
Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό.
Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για φύγουν όλα τα υγρά.
Στη συνέχεια, αφού στραγγίσουν καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε και τις τσουκνίδες και μαζί το πιπέρι, το μαϊντανό και τον άνηθο. Αλάτι προσθέτουμε μόνο αν δεν βάλουμε το τυρί.
Ανακατεύουμε τα αυγά με τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει (αυτά μπορούμε να τα παραλείψουμε και γίνεται νηστίσιμη).
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο.
Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά λαδωμένα.
Χαράζουμε με μαχαίρι όλη την επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε με λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Δείτε και αυτά