Φράουλες: 9+1 λόγοι για να τρώτε ατελείωτες – Πώς θα καλλιεργήσετε τις δικές σας


Οι φράουλες είναι ένα αγαπημένο φρούτο και γίνεται… ανάρπαστο, ειδικά στην κορυφαία του περίοδο, την άνοιξη, με τα οφέλη να μην είναι λίγα για την υγεία.Οι φράουλες εκτός από πολύ ωραίο χρώμα και πο…


Οι φράουλες είναι ένα αγαπημένο φρούτο και γίνεται… ανάρπαστο, ειδικά στην κορυφαία του περίοδο, την άνοιξη, με τα οφέλη να μην είναι λίγα για την υγεία.

Οι φράουλες εκτός από πολύ ωραίο χρώμα και πολύ δημοφιλή γεύση έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και πρσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε όσους τις καταναλώνουν. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι B1, B2, B3, B6, A, K και η βιταμίνη E και οι επιλογές κατανάλωσής τους είναι ποικίλες και για κάθε γούστο.

Αν θέλετε λοιπόν την άδεια για να τρώτε μαρμελάδα φράουλα, τάρτες με φράουλες και λαχταριστές πάβλοβες, τη στιγμή που μπορείτε για καιρό να διατηρείτε φρέσκιες τις φράουλες, ακολουθούν 10 λόγοι για να το κάνετε:

Οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης, η οποία με τη σειρά της βουλώνει τις αρτηρίες οδηγώντας στα ανάλογα προβλήματα της καρδιάς.
Επιπλέον, ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού, προωθώντας την υγεία της καρδιάς.

Ένα φυσικό φλαβονοειδές που περιέχεται στις φράουλες, με την ονομασία φισετίνη, ενεργοποιεί τα αντίστοιχα μονομάτια του εγκεφάλου, ώστε να ενισχύει την απόδοση της μνήμης σας. Σχετική μάλιστα έρευνα νευρολογικού κέντρου, δείχνει πως η κατανάλωση 2 μερίδων φράουλας τη μέρα, καθυστερεί την απώλεια μνήμης που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου, στις γυναίκες.

Η υψηλή περιεκτικότητα, της φράουλας, σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις διάφορες λοιμώξεις και τους επίδοξους εισβολείς. Μία κούπα φράουλες, περιέχει το 100% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης της βιταμίνης C, γι΄αυτό έχετε το νου σας κάθε άνοιξη που είναι η εποχή τους, να τρώτε πολλές.

Εάν έχετε εντερικά προβλήματα, τότε οι φυτικές ίνες της φράουλας, θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε, ενώ θα συμβάλλουν και στη διατήρηση των καλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα σας. Οι διαβητικοί άλλωστε, έχουν το ελεύθερο να τρώνε φράουλες, δεδομένου του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του φρούτου.

Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C, που βρίσκονται σε καλές ποσότητες στον καρπό της φράουλας, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και διατηρούν το δέρμα καθαρό και χωρίς ρυτίδες για περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Οι φράουλες είναι ακόμα φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος, το οποίο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της ακμής, ενώ κάνουν τις καλύτερες σπιτικές μάσκες προσώπου.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία της φράουλας, εκτός από όλα τα παραπάνω, έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ και η ίδια η βιταμίνη C, δίνει την ώθηση που χρειάζεται το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ένας ακόμα από τους σημαντικότερους λόγους να τρώτε φράουλες είναι το πόσο καλό κάνουν στα κόκαλά σας. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγγάνιο και μεταλλικά στοιχεία προωθεί την σωστή ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της δύναμης και υγείας τους. Γι΄αυτό το λόγο μη διστάζετε να τις κάνετε κύριο κομμάτι της διατροφής των παιδιών, που είναι στην ανάπτυξη.

Μια κούπα φράουλες έχει μόνο 53 θερμίδες και αυτό τις κάνει ιδανικές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Οι δε φυτικές ίνες που περιέχουν, φουσκώνουν και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα και αν, δε, καταναλώσετε μερικές πριν το κύριο γεύμα σας θα φάτε λιγότερο. Επιπλέον, η βιταμίνη C, επιταχύνει το μεταβολισμό και βοηθάει έτσι το σώμα να κάψει ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Οι φράουλες περιέχουν φολικό οξύ, ελλαγικό οξύ και βιταμίνες Β5 και Β6. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία με τη σειρά τους αποτρέπουν το αδυνάτισμα της τρίχας και εν τέλει την τριχόπτωση. Ακόμα, τα μεταλλικά στοιχεία που συναντώνται στη φράουλα, όπως είναι το μαγνήσιο και ο χαλκός εμποδίζουν την εμφάνιση πιτυρίδας και την ανάπτυξη μυκήτων.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, οι φράουλες βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και του κρανίου του εμβρύου, ενώ το προστατεύουν και από την εμφάνιση τυχόν ατελειών και ανωμαλιών. Αν λοιπόν είστε έγκυος, εντάξτε στη διατροφή σας το θαυματουργό αυτό φρούτο και δώστε γερές βάσεις στο μωρό σας.

Φράουλες καλλιέργεια και κατανάλωση

Πώς καλλιεργείτε τις δικές σας φράουλες

Ηκαλλιέργεια της φράουλας είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον καθένα, ακόμα και από τους αρχάριους καλλιεργητές. Όχι μόνο είναι εύκολη στην καλλιέργεια, αλλά επίσης πρόκειται για ένα πολυετές φυτό, το οποίο σημαίνει πως δεν χρειάζεται να ξανααγοραστεί ή να ξαναφυτευτεί κάθε χρόνο.

Τα είδη της φράουλας

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη φράουλας, όμως τρία είναι τα βασικότερα.

Όπως δηλώνει το όνομα της, οι φράουλες στην κατηγορία αυτή μπορούν να παραχθούν μόνο τον Ιούνιο, σε περίοδο 2-3 εβδομάδων, όμως η ποσότητα παραγωγής είναι μεγάλη. Είναι μεγάλες και ζουμερές και αρκετά εξαρτημένες από τη διάρκεια της ημέρας και γι’αυτό ξέρουν πότε να εξαπλωθούν, να παράξουν άνθη και καρπούς.

Οι φράουλες της κατηγορίας αυτής είναι πολύ μικρές αλλά γεμάτες γεύση, παράγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είναι ιδανικές για σπιτικές μαρμελάδες.

Έχουν 2 με 3 παραγωγικές περιόδους το χρόνο, και συγκεκριμένα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Εάν δε ψυχθούν ή δεν υπέρ-θερμανθούν, μπορούν να παράγουν φρούτα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά όσο αφορά την καλλιέργεια. Χρειάζεται τον ήλιο και καλά στραγγισμένο έδαφος, γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Οι ρίζες της είναι ρηχές, και γι’ αυτό χρειάζεται σταθερή παροχή νερού, ένα προστατευτικό στρώμα και να ποτίζεται εβδομαδιαία. Μία πτυχή που κάνει την σπιτική καλλιέργεια της φράουλας μία αρκετά εύκολη διαδικασία, είναι πως μπορεί να φυτευτεί τόσο έξω όσο και μέσα, είτε σε ένα παρτέρι είτε σε ένα δοχείο. Μόλις τοποθετηθεί, η εξάπλωση και η αναπαραγωγή της θα ξεκινήσει άμεσα και έντονα και θα δημιουργηθούν μικρότερα φυτά, τα οποία μπορούν να μεταφυτευτούν σε άλλα σημεία, οδηγώντας στην καλλιέργεια και άλλων φραουλών.

Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν ήδη, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που θα βοηθήσουν τις φράουλες να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους και την απόδοση τους. Ένας από αυτούς, είναι να πεταχτούν τα πρώτα άνθη, έτσι ώστε το φυτό να σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια στο να αναπτύξει ισχυρότερες ρίζες. Τα φυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση περίπου 26 εκατοστών μεταξύ τους, και γι’αυτό θα χρειαστεί να αφαιρέσετε ή να μεταφυτεύσετε τα μικρότερα φυτά που θα έχουν δημιουργηθεί. Περίπου ένα μήνα μετά την άνθηση, οι φράουλες θα είναι έτοιμες.

Σε περίπτωση που θέλετε να καλλιεργήσετε τις φράουλες σε εσωτερικό χώρο, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Βεβαιωθείτε πως βρίσκονται σε περιοχή την οποία «χτυπάει» το φως του ήλιου, όπως για παράδειγμα δίπλα σε ένα παράθυρο, τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινά. Οι περισσότεροι εσωτερικοί χώροι έχουν ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια αυτού του φρούτου, αφού σε αυτόν τον τομέα μοιάζουν αρκετά με τις ανθρώπινες θερμοκρασιακές ανάγκες. Η καλλιέργεια της φράουλας σε εξωτερικό χώρο διαφέρει. Εάν η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει κάτω από το μηδέν, συνιστάται η κοπή του φυτού περίπου στα 3 εκατοστά στην αρχή του χειμώνα και η κάλυψη τους από ένα παχύ στρώμα περίπου 10 εκατοστών από σάπια φύλλα, άχυρα ή ροκανίδια. Την άνοιξη, αφαιρέστε το στρώμα αυτό και αφήστε το φυτό να αναπτυχθεί και πάλι. Επίσης σημαντική είναι η προστασία των εξωτερικών φυτών από τα πτηνά.

Όταν οι φράουλες θα είναι έτοιμες, το πιο πιθανό είναι πως η ποσότητα που θα έχει παραχθεί θα είναι μεγάλη. Χωρίς να πλυθούν, θα διατηρηθούν στο ψυγείο περίπου 3-4 μέρες. Εναλλακτικά, μπορούν είτε να μπουν στην κατάψυξη για 1-2 μήνες, να χρησιμοποιηθούν για μαρμελάδα, ή να αποξηρανθούν.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά