Αν αγαπάς τις πίτες με χαρακτήρα, άρωμα και πλούσια γεύση, τότε αυτή η πιπερόπιτα είναι ό,τι χρειάζεσαι! Ζουμερή όσο πρέπει, γεμάτη χρώμα και μεστή από γεύσεις, συνδυάζει την γλυκιά ένταση της πιπεριάς με την αψάδα του ξερού κρεμμυδιού και την κρεμώδη αλμύρα της φέτας. Είναι από αυτές τις συνταγές που φτιάχνεις μία φορά και μετά μπαίνουν μόνιμα στο τετράδιο με τις «αγαπημένες». Είτε τη σερβίρεις ζ…
Αν αγαπάς τις πίτες με χαρακτήρα, άρωμα και πλούσια γεύση, τότε αυτή η πιπερόπιτα είναι ό,τι χρειάζεσαι! Ζουμερή όσο πρέπει, γεμάτη χρώμα και μεστή από γεύσεις, συνδυάζει την γλυκιά ένταση της πιπεριάς με την αψάδα του ξερού κρεμμυδιού και την κρεμώδη αλμύρα της φέτας. Είναι από αυτές τις συνταγές που φτιάχνεις μία φορά και μετά μπαίνουν μόνιμα στο τετράδιο με τις «αγαπημένες».
Είτε τη σερβίρεις ζεστή, είτε τη φας την επόμενη μέρα κρύα, το μόνο σίγουρο είναι πως δύσκολα θα μείνει κομμάτι!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για την πιπερόπιτα
- 1 συσκ. φύλλο σφολιάτας (800 γραμ.) ή 6 χωριάτικα φύλλα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- Λίγo μαυροσίσαμο για το τελείωμα
Για την γέμιση
- 1 kg πιπεριές Φλωρίνης
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- ¼ ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
- 500 gr φέτα σε τρίμματα
- 250 gr μαλακό φρέσκο τυρί της αρεσκείας σας
- 1/3 ματσ.μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ.μπούκοβο (νιφάδες πιπεριάς)
- 2 κ.σ.σιμιγδάλι ψιλό ή τραχανά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση με χωριάτικα φύλλα
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές. Κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε σπόρους και ίνες.
- Κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 5-6′ να μαλακώσουν ενώ ανακατεύουμε τακτικά.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και λίγο αλάτι και τις σοτάρουμε για 5′ ανακατεύοντας. - Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο και προσθέτουμε πιπέρι.
- Λαδώνουμε ρηχό ταψί 36-38 εκ. Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα ακτινωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε τη γέμιση σε μια στρώση.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, πάνω στην γέμιση.
- Σκεπάζουμε την πιπερόπιτα με άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Στρώνουμε τα φύλλα μας ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
- Ραντίζουμε πεταχτά με λίγες σταγόνες νερού και χαϊδεύουμε να βραχεί η επιφάνεια.
- Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα και 10′ μέχρι να ξεκολλάει όλη η πίτα από το ταψί. Αφήνουμε την πιπερόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά και μετά τη σερβίρουμε.
Εκτέλεση με φύλλο σφολιάτας
- Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση.
- Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά την ελαστική σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά.
- Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.
- Καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
- Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.
- Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια, ή τρυπάμε όλη την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού.
- Αλείφουμε την πίτα με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσίσαμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- 10′ μετά το ψήσιμο χαμηλώνουμε στους 180°C ή στους 160°C, αντίστοιχα.
- Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.
Κι αν αναζητάς ένα δροσερό γλυκάκι για τις ζεστές μέρες που έρχονται, ρίξε μια ματιά εδώ.
Πηγή: Argiro.gr