Μαμαδοτυρόπιτα: Σπιτική και πεντανόστιμη με ένα μυστικό υλικό – Έτοιμη σε 30′


    To Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα και σήμερα (19/06) σας έχουμε την υπέροχη μαμαδόπιτα και ελπίζουμε να σας αρέσει όσο και η χθεσινή!Πάμε να την δούμε αναλυτικά όπ…


    To Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα και σήμερα (19/06) σας έχουμε την υπέροχη μαμαδόπιτα και ελπίζουμε να σας αρέσει όσο και η χθεσινή!

    Πάμε να την δούμε αναλυτικά όπως την έχει η ιστοσελίδα evaparakentaki.com:

    Είναι και κάποιες γεύσεις που θα μας συνοδεύουν πάντα. Και εμείς με τη σειρά μας δημιουργούμε γευστικές αναμνήσεις στα δικά μας παιδιά,γι’αυτό τι λέω μαμαδοτυρόπιτα, θα μπορούσα να την πω και τυρένια ανάμνηση!

    Υλικά για 1 ταψί του φούρνου

    • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
    • 100 γρ. Στακοβούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

    Για τη γέμιση

    • 2 κ.σ. στακοβούτυρο
    • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα
    • 4 αβγά
    • 150 γραμ Κατσικίσιο τυρί άλμης
    • 100 γρ κατσικίσιο γραβιερίνο Κρήτης
    • 100 γρ Amarino
    • 100 γρ. τυροζούλι
    • ½ κ.γ μοσχοκάρυδo

    Μαμαδοτυρόπιτα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα.

    Βγάζουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα τυριά εκτός της φέτας και το μοσχοκάρυδο.

    Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε 5 φύλλα κρούστας, τα οποία τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Τα απλώνουμε ένα-ένα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουμε και τα τοιχώματα του.

    Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε και τρίβουμε τη φέτα μας πάνω στο μείγμα. Γυρίζουμε τα φυλλαράκια που έχουν περισσέψει πάνω στη γέμιση μας. Απλώνουμε άλλα 5 φύλλα, τα οποία πάλι τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Τα γυρνάμε προς τα μέσα να αγκαλιάσουν τη πίτα μας.

    Χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 για μία ώρα περίπου πάνω-κάτω. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της όταν την βγάλουμε από το φούρνο τουλάχιστον μισή ώρα και σερβίρουμε.

    Στριφτή τυρόπιτα με φέτα – Μια υπέροχη παραλλαγή

    Μια παραλλαγή της παραδοσιακής τυρόπιτας με φέτα, με μαλακή και ζουμερή ζύμη. Πρέπει να την δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.

    Μπορείτε να την κάνετε για πρωινό ή για το βράδυ. Ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί σε ένα γεύμα με την τυρόπιτα αφού δεν είναι καθόλου “βαρετή” η γεύση της, όπως και αυτή εδώ η Ηπειρώτικη παραδοσιακή τυρόπιτα.

    Υλικά

    Για την ζύμη

    • 900 γρ. αλεύρι
    • 400 ml. Γάλα
    • 2 αυγά+ 1 ασπράδι
    • 6 κ.σ. λάδι
    • 6 κ.σ. γιαούρτι
    • 40 γρ. φρέσκα μαγιά
    • 1 φακελάκι μαγιά
    • 2 κ.γ. αλάτι

    ακόμα

    • 100 γρ. Μαργαρίνη
    • 400 γρ. τυρί τύπου φέττα
    • 1 κροκάδι και λίγο γάλα για να αλείψετε την πίττα σας πριν το ψήσιμο

    Προετοιμασία

    • Τοποθετείται όλα τα υλικά για την ζύμη μέσα σε κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνεται την ζύμη.
    • Η ζύμη σας θα είναι μαλακή. Αφήνετε την ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
    • Χτυπάτε τη μαργαρίνη (θερμοκρασίας δωματίου) για να μαλακώσει και να μπορείτε να αλείψετε την ζύμη σας. Αν το τυρί σας δεν είναι αλμυρό, αλατίστε το.
    • Χωρίζετε την ζύμη σας σε 4 μέρη και ανοίγεται το κάθε μέρος σε ομοιόμορφα ορθογώνια πάχους 1 εκατοστού.
    • Αλείφετε την ζύμη με την μαργαρίνη και μετά βάζετε την φέτα
    • Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλα. Δεν βάζετε τίποτε στο τελευταίο κομμάτι ζύμης
    • Με τα χέρια σας πιέζετε απαλά την ζύμη για να ανοίξει μέχρι να έχει διαστάσεις 28*40 εκατοστά περίπου.
    • Μοιράζετε την ζύμη στην μέση και στην συνέχεια το κάθε μέρος σε δύο ώστε να πάρετε 6 λωρίδες ζύμης.
    • Παίρνετε την λωρίδα και γυρίζεται την πάνω πλευρά στα δεξιά και την κάτω προς τα αριστερά για να έχει το σχήμα της φωτογραφίας
    • Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για όλες της λωρίδες. Μην τραβάτε την ζύμη για να μην ανοίξει.
    • Ετοιμάζετε το ταψί με διάμετρο 30 με 32 εκατοστά. Δεν πρέπει να είναι πιο μεγάλο ή πιο μικρό. Στην μέση τοποθετείτε την γωνιακή λωρίδα που έχετε τυλίξει πρώτα
    • Κόβετε της γωνιές από την υπόλοιπες λωρίδες περίπου 1 εκατοστό για να υπάρχει παντού φέτα.
    • Γύρω από αυτήν τοποθετείται την υπόλοιπη ζύμη.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά