Αφράτη και λαχταριστή κοτόπιτα με ζύμη γιαουρτιού


    Αυτή η κοτόπιτα μιλάει από μόνη της. Από το πόσο αφράτο και συνάμα καλοψημένο φύλλο έχει, από το πόσο πλούσια είναι η γέμισή της. Από το πόσο ευφάνταστο το σχέδιό της. Αυτή η κοτόπιτα φίλες και φίλοι είναι…από τα άγραφα και σίγουρα πρέπει να την εντάξετε στο μενού σας.

    ΥλικάΓια τη γέμισηΓια την διακόσμησηΓια το άλειμμαΕκτέλεσηΠλένουμε, καθαρίζουμε και βράζουμε το κοτόπουλο, ξαφρίζ…


    Αυτή η κοτόπιτα μιλάει από μόνη της. Από το πόσο αφράτο και συνάμα καλοψημένο φύλλο έχει, από το πόσο πλούσια είναι η γέμισή της. Από το πόσο ευφάνταστο το σχέδιό της. Αυτή η κοτόπιτα φίλες και φίλοι είναι…από τα άγραφα και σίγουρα πρέπει να την εντάξετε στο μενού σας.

    Αφράτη κοτόπιτα με ζύμη γιαουρτιού

    Υλικά

    • αλεύρι για όλες τις χρήσεις 400 γραμμάρια
    • ελαιολαδο 100 ml
    • πρόβειο γιαούρτι 120 γραμμάρια
    • αυγα 1
    • ξερή μαγιά 4 γραμμάρια
    • αλατι Κατά βούληση
    • νερό Περίπου 120 ml

    Για τη γέμιση

    • κοτόπουλο 400 γραμμάρια φιλέτο
    • βουτυρο 50 γραμμάρια
    • αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γραμμάρια
    • ζωμό 200 ml από το νερό που έβρασε το κοτόπουλο
    • μοσχοκάρυδο Κατά βούληση
    • πιπέρι Κατά βούληση λευκό
    • αυγα 2
    • κρεμμυδι 50 γραμμάρια φρέσκο
    • κεφαλογραβιέρα 100 γραμμάρια τριμμένη
    • καρότο 2-3

    Για την διακόσμηση

    • φέτα 100-150 γραμμάρια περίπου θρυμματισμένη

    Για το άλειμμα

    • αυγα 1

    Εκτέλεση


    Λαχταριστή κοτόπιτα με πιπεριές και γιαούρτι

    Πλένουμε, καθαρίζουμε και βράζουμε το κοτόπουλο, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Κρυώνουμε το κοτόπουλο και κρατάμε το ζωμό.
    Ετοιμάζουμε μια εύπλαστη ζύμη με αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο νερό, γιαούρτι, αυγά, μαγιά, αλάτι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

    Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, το κοτόπουλο που έχουμε ψιλοκόψει και τον ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε.

    Μετά από 5 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κεφαλογραβιέρα, αυγά και τα τριμμένα καρότα και ενσωματώνουμε όλα τα υλικά. Ανοίγουμε φύλλο και στρώνουμε το μισό σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί 28 εκατοστών.

    Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Το υπόλοιπο ζυμάρι που περίσσεψε το πλέκουμε σε πλεξούδα και το βάζουμε περιμετρικά. Αν έχουμε επιπλέον ζυμάρι θρυμματίζουμε την φέτα και την πλάθουμε σε μπαλάκια μέσα στο ζυμάρι που μας περίσσεψε.

    Τοποθετούμε τα μπαλάκια φέτας πάνω στην πίτα. Αλείφουμε με αβγό χτυπημένο, χαράσσουμε την πίτα ή τρυπάμε τη ζύμη μ’ ένα πιρούνι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40′ περίπου.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά