Τυροπιτάκια με βρώμη, χωρίς ίχνος αλευριού


    Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει την απόλυτη συνταγή για λαχταριστά τυροπιτάκια! Δοκιμάστε να φτιάξετε αφράτα τυροπιτάκια με βρώμη, χωρίς αλεύρι, από τον Γιώργο Ζώλη. Μια μοναδική πρόταση με ζύμη από γιαούρτι, χωρίς φύλλο, που θα σας ενθουσιάσει! Ωστόσο, πέρα από τα τυροπιτάκια, μπορείτε να δημιουργήσετε και λαχταριστά, ζουμερά μπιφτέκια.Πιστεύετε ότι δεν γίνεται να φτιάξετε αφράτες ατομικές τ…


    Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει την απόλυτη συνταγή για λαχταριστά τυροπιτάκια! Δοκιμάστε να φτιάξετε αφράτα τυροπιτάκια με βρώμη, χωρίς αλεύρι, από τον Γιώργο Ζώλη. Μια μοναδική πρόταση με ζύμη από γιαούρτι, χωρίς φύλλο, που θα σας ενθουσιάσει! Ωστόσο, πέρα από τα τυροπιτάκια, μπορείτε να δημιουργήσετε και λαχταριστά, ζουμερά μπιφτέκια.

    Πιστεύετε ότι δεν γίνεται να φτιάξετε αφράτες ατομικές τυρόπιτες χωρίς αλεύρι; Κι όμως, γίνεται – με νιφάδες βρώμης! Αυτές οι τυρόπιτες ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση και την υπέροχη υφή τους, ενώ η συνταγή τους είναι εξαιρετικά απλή. Τα παιδιά θα τις λατρέψουν, και παράλληλα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εντάξετε τα δημητριακά στη διατροφή τους με έναν νόστιμο και δημιουργικό τρόπο.

    Τα υλικά και η εκτέλεση για τα τυροπιτάκια

    • 500 γρ. νιφάδες βρώμης
    • 100 ml νερό
    • 100 γρ. μίξη τυριών που λιώνουν
    • 100 ml σπορέλαιο
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    • Αλάτι, κατά προτίμηση
    • Πιπέρι, κατά προτίμηση
    • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
    • 20 γρ. (2 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
    • 10 ml (1 κουταλιά σούπας) ξύδι

    Για τη γέμιση

    • Περίπου 500 γρ. φέτα

    Για το άλειμμα

    • 1 αυγό
    • 1 σφηνάκι νερό

    Για το πασπάλισμα

    • Σουσάμι, κατά προτίμηση

    Αρχικά, τοποθετούμε τις νιφάδες βρώμης στο μούλτι και τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν αλεύρι. Μεταφέρουμε το αλεύρι βρώμης σε ένα μπολ και το αναμειγνύουμε με αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

    Προσθέτουμε το τριμμένο μιξ τυριών και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας σταδιακά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το ξύδι και ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Έπειτα, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά, ενώ ζυμώνουμε παράλληλα. Ζυμώνουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.

    Αφού ξεκουραστεί, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης και διπλώνουμε τη λαδόκολλα ώστε να καλύπτει πλήρως τη ζύμη. Με τη βοήθεια ενός πιάτου, πιέζουμε τη ζύμη για να την ανοίξουμε σε φύλλο, όπως φαίνεται στο βίντεο.

    Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και γεμίζουμε το φύλλο με θρυμματισμένη φέτα. Με τη λαδόκολλα, κλείνουμε το φύλλο προσεκτικά και πλάθουμε την τυρόπιτα. Τοποθετούμε την τυρόπιτα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των τυρόπιτων. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

    Tips για τις ατομικές τυρόπιτες με βρώμη

    • Αντί για καπνιστή πάπρικα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασική πάπρικα. Η κλασική πάπρικα είναι ιδανική αν πρόκειται να προσφέρετε τις τυρόπιτες σε παιδιά, καθώς η καπνιστή έχει πιο πικάντικη γεύση.
    • Με την ίδια ζύμη, μπορείτε να δημιουργήσετε πίτες με διαφορετικές γεμίσεις της επιλογής σας.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά