Βάλε λίγο λεμόνι στο παστέλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις πλάκα


Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις την πιο επιτυχημένη συνταγή για παραδοσιακό παστέλι με μέλι, τότε πρέπει να ακολουθήσεις αυτή που σου προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και να προσθέσεις λίγο ξύσμα λεμονιού…


Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις την πιο επιτυχημένη συνταγή για παραδοσιακό παστέλι με μέλι, τότε πρέπει να ακολουθήσεις αυτή που σου προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και να προσθέσεις λίγο ξύσμα λεμονιού για να πάθεις πλάκα!

Παραδοσιακό παστέλι με μέλι και σουσάμι. Ίσως το πιο υγιεινό γλυκό στον κόσμο αφού τα 2 υλικά του είναι υπερτροφές. Νηστίσιμο σπιτικό σνακ που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Το παστέλι από την μέση της Ελλάδας και κάτω είναι συνήθως μαλακό γιατί γίνεται χωρίς ζάχαρη και στη βόρεια Ελλάδα είναι τραγανό γιατί προσθέτουν ζάχαρη.

Στα νησιά του Αιγαίου το μαλακό παστέλι με μέλι σερβίρεται πάνω σε νερατζόφυλλα ή λεμονόφυλλα Σε πολλές περιοχές προσθέτουν 1 αμύγδαλο πάνω σε κάθε κομμάτι παστέλι

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτό το νηστίσιμο διαιτητικό κέικ. Δες εδώ τη συνταγή!

Αυτή είναι η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για παστέλι με λεμόνι

Υλικά

  • 500 γραµ. σουσάμι (πλυμένο και στεγνό)
  • 500 γραµ. μέλι θυμαρίσιο

παστέλι με μέλι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε παραδοσιακό παστέλι με μέλι και σουσάμι, πρέπει να καβουρδίσουμε πρώτα το σουσάμι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Σε ένα τηγάνι μεγάλο, βάζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να ακούγεται ο ήχος του ψησίματος. Αρχίζει να σκάει και να πετάγεται. Το ανακατεύουμε τακτικά γιατί ξαφνικά παίρνει χρώμα.
  • Βάζουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του μελιού που βράζει. Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία του πρέπει να φτάσει τους 125 °C.
  • Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασικό τέχνασμα που κάνουν στις Κυκλάδες. Δηλαδή θα βάλετε σε ένα πιάτο νερό από τη βρύση και θα στάξετε μέσα λίγο βρασμένο μέλι. Θα μαζέψετε το μέλι σε μπάλα με τα δυο δάχτυλα και θα το χτυπήσετε πάνω στο πιάτο. Αν ακουστεί σαν ήχος καραμέλας τότε το μέλι έχει φτάσει στο σωστό σημείο βρασμού.
  • Τότε, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι κι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε σταθερά για 10′ περίπου σε μέτρια φωτιά. Όλο το μείγμα θα μαζευτεί σε μια μάζα σαν σφιχτή ζύμη γύρω από την ξύλινη κουτάλα. Θα σφίξει αρκετά όσο ανακατεύουμε και θα είναι αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα του.
  • Σε μία ελαφρά βρεγμένη ξύλινη επιφάνεια, αδειάζουμε το καuτό μείγμα. Με χοντρό ελαφρά βρεγμένο πλάστη χτυπάμε καλά να απλωθεί πάνω στο ξύλο.
  • Πρέπει να δουλέψετε με γρήγορες κινήσεις γιατί όσο θα κρυώσει το παστέλι θα σφίξει και θα είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε.
  • Αν θέλετε παστέλι τραγανό, τότε μαζί με το μέλι θα βάλετε και 1 φλ. ζάχαρη να βράσουν μαζί.
  • Με τον χοντρό πλάστη δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο με πάχος 1 εκατ.
  • Με κοφτερό μαχαίρι και χάρακα χαράζουμε σε κομμάτια μέχρι κάτω. Όταν κρυώσει τελείως, τυλίγουμε κάθε παστέλι με μεμβράνη.
  • Στο παστέλι μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα κλπ.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Γρήγορη και εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ρολό κοτόπουλο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – Ο χυμός πορτοκάλι το απογειώνει

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά