Αυτή η συνταγή για μακαρόνια είναι εμπνευσμένη από την Ιτάλια και είναι η απόλυτη πρόταση για το οικογενειακό γεύμα ή και για κάποια φιλική αυνάθροιση με τη παρέα ενός καλού κόκκινου κρασιού. Παράλληλ…
Αυτή η συνταγή για μακαρόνια είναι εμπνευσμένη από την Ιτάλια και είναι η απόλυτη πρόταση για το οικογενειακό γεύμα ή και για κάποια φιλική αυνάθροιση με τη παρέα ενός καλού κόκκινου κρασιού. Παράλληλα, δείτε συνταγή για λαζάνια στο φούρνο με κιμά και ανθότυρο
- 1 πακέτο (500 γρ.) φαρφάλες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 2 μέτριες, ώριμες ντομάτες
- 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή μαϊντανού ή δυόσμου – με διαφορετικό το καθένα γευστικό αποτέλεσμα)
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι - 1 φλιτζ. τσαγιού τυρί της αρεσκείας μας, περασμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ταιριάζουν η φέτα, η παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι αλλά και πιο ιδιαίτερα τυριά, όπως το πικάντικο κρασοτύρι Σίφνου ή το μελίχλωρο Λήμνου)
- Πλένουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Περνάμε τον πολτό από σήτα για να απομακρύνουμε τις φλούδες και τον αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το βαλσαμικό, το λάδι (αφήνουμε κατά μέρος 1 κουτ. σούπας) και το μυρωδικό της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα πιρούνι. Αφήνουμε την ντοματένια βινεγκρέτ κατά μέρος.
- Βράζουμε τις φαρφάλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τις στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα ζυμαρικά τη 1 κουτ. λάδι που κρατήσαμε, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τις στραγγισμένες φαρφάλες, τη βινεγκρέτ ντομάτας και το τυρί.
- Μαγειρεύουμε τα υλικά για 2 λεπτά το πολύ, μέχρι να ζεσταθούν και να αναμειχθούν, ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε αμέσως.