Μπορεί το Πάσχα να πέρασε όμως το Athensmagazine.gr σας φέρνει έστω και καθυστερημένα στο φως υπέροχη συνταγή για φλαούνες.Έχει την τιμητική της κάθε Πάσχα και συνήθως οι οικοκυρές ξεκινούν να ζυμώνου…
Μπορεί το Πάσχα να πέρασε όμως το Athensmagazine.gr σας φέρνει έστω και καθυστερημένα στο φως υπέροχη συνταγή για φλαούνες.
Έχει την τιμητική της κάθε Πάσχα και συνήθως οι οικοκυρές ξεκινούν να ζυμώνουν από νωρίς…
Η φλαούνα είναι το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου.
Η γέμισή της, ο φωκός όπως λέγεται, ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά και τυρί, ενώ προαιρετικά προστίθενται σταφιδάκια.
Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές -που είναι στρογγυλές φλαούνες, περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης, και η γέμισή τους είναι με κομματάκια κρέατος συνήθως τηγανισμένου με μπαχαρικά.
Σύμφωνα με Κύπριους μελετητές, πρόγονος της φλαούνας θεωρείται η “παλάθη”. Τι είναι όμως η Παλάθη;
Είναι η αρχαιοελληνική πίτα με σύκα.

Η αρχαία ελληνική παλάθη προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια, για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια και κατ’ επέκταση την άνοιξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα ακόμη η φλαούνα προσφερόταν επίσης ως φιλοδώρημα στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν’ αναγγείλουν τραγουδώντας την Ανάσταση του Χριστού ή και να ξυπνήσουν τους νοικοκυραίους για να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης.
Το HealthNews συνάντησε την Λειτουργό Συνεδρίων(Τμήμα Συνεδρίων) της ΙΜΗ , Σότια Παντελίδου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας μια συνταγή που πέρασε από γενιά σε γενιά…
Διαβάστε με την ευκαιρία και υπέροχη συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα που κρύβει το μυστικό στο φύλλο!
Οι φλαούνες της γιαγιάς Σούλας,
Υλικά για 12 φλαούνες μέτριου μεγέθους
Γέμιση φλαούνας:
- 1 κιλό τυρί πρόβιο
- 1 χαλούμι σκληρό
- 200γρ κασκαβάλι του πίττα
- 170γρ προζύμι
- 1+1/2 ποτήρι σταφιδάκια (μπορείς και λιγότερα, ανάλογα με το γούστο)
- 10 κόκκους μαχλέπι
- 10 κόκκους μαστίχα
- Δυόσμο φρέσκο
- Γύρω στα 10 αυγά – ανάλογα από το μέγεθος τους
**Η ζύμη μας πρέπει να είναι κάπως σφικτή
Για το φύλλο:
- 1 κιλό σιταρένιο αλεύρι – πράσινο του Μιτσίδη
- 200γρ χλιαρό γάλα
- 4 αυγά
- 1 κουταλάκι baking powder
- Λίγο μαχλέπι
- Λίγο μαστίχα
- 125γρ βούτυρο spry
- 1 κουτάλι ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Αφού ζυμώσουμε τη γέμιση την αφήνουμε 3-4 ώρες για να μπει
- Ανοίγουμε πιττούλες στρογγυλές μέτριου μεγέθους
- Γεμίζουμε με τη γέμιση και σταυρώνουμε
- Αλείφουμε με αυγό και σησάμι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς
Πηγή: healthnews.reporter.com.cy
Δείτε και αυτά