Τι παθαίνεις κάθε Σαρακοστή; Σε χτυπάει εκείνη η ακαταμάχητη λιγούρα για κάτι γλυκό αλλά και νηστίσιμο μαζί. Τα γλυκά που είναι vegan, τις περισσότερες φορές μπορεί να περιλαμβάνουν και υλικά που δεν …
Τι παθαίνεις κάθε Σαρακοστή; Σε χτυπάει εκείνη η ακαταμάχητη λιγούρα για κάτι γλυκό αλλά και νηστίσιμο μαζί. Τα γλυκά που είναι vegan, τις περισσότερες φορές μπορεί να περιλαμβάνουν και υλικά που δεν έχεις σπίτι κι εσύ πιθανότατα λαχαταράς κάτι που λατρεύεις να τρως αλλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Η δαιτολόγος- διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού δοκίμασε – και πέτυχε- τον χαλβά με σιμιγδάλι αλλά χωρίς ζάχαρη που αξίζει να δοκιμάσεις ως γλυκό.
50γρ. σιμιγδάλι
½ φλ. αλεσμένοι ξηροί καρποί της επιλογής σου
50γρ. ελαιόλαδο
80γρ. ταχίνι
1κ.σ. κανέλα
700γρ. νερό
2φλ. υποκατάστατο ζάχαρης
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 -6 σταγόνες βανίλιας
Σε μια κατσαρόλα το σιμιγδάλι με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα και το ταχίνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το υποκατάστατο ζάχαρης και μόλις ομοιογενοποιηθουν όλα τα υλικά προσθέτουμε το νερό.
Ρίχνουμε και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις σταγόνες βανίλιας και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Όταν είναι έτοιμος τον κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο σερβίρισμά μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα κανέλα.
Τα υλικά αφορούν 6 μερίδες:
344 Kcal
Υδατάνθρακες:39 g
Πρωτεΐνη:2 g
Λιπαρά:20 g
Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/
Όχι μόνο τηγανητά και λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα: Οι εναλλακτικές light λιχουδιές
Δείτε και αυτά