Λιώνει στο στόμα – Αφράτη και πανεύκολη μπατζίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Μια από τις εύκολες και παραδοσιακές συνταγές με πίτα είναι αυτή της μπατζίνας με τυρί, η οποία ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους έχει γεύση που μυρίζει Ελλάδα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μα…


    Μια από τις εύκολες και παραδοσιακές συνταγές με πίτα είναι αυτή της μπατζίνας με τυρί, η οποία ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους έχει γεύση που μυρίζει Ελλάδα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για να είναι αφράτη και νόστιμη πίτα, ενώ φοβερή είναι η συνταγή της και για γλυκό του ψυγείου.

    Εύκολη μπατζίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Υλικά

    • 6 πιπεριές χρωματιστές (ψιλοκομμένες σε καρέ ή φέτες)
    • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
    • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
    • 500 γραμ. φέτα σκληρή και στεγνή (σε τρίμματα)
    • 2 αυγά χτυπημένα
    • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
    • 1 φλ. ελαιόλαδο
    • 5½ φλ. αλεύρι χωριάτικο (ή μισό μισό με καλαμποκάλευρο)
    • 2 κ.σ βούτυρο
      1 κ.σ μπούκοβο
    • αλάτι
    • μπόλικο πιπέρι
    • 2-3 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
    • 2-3 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
    • λάδι και καλαμποκάλευρο για το ταψί

    Για το μείγμα

    • Ζεσταίνουμε πρώτα σε ένα βαθύ τηγανι 1/4 φλ. από το λαδι.
    • Προσθέτουμε το κρεμμυδι και τις πιπεριες να μαραθούν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
    • Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, απλά να εξατμιστούν τα υγρά τους.
    • Προσθέτουμε λίγο αλατι στα λαχανικα για να αποβάλλουν πιο εύκολα την υγρασία τους.
    • Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
    • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγα, το γαλα, το υπόλοιπο λαδι (3/4 φλ.) και τα χτυπάμε όλα με το συρμα.
    • Προσθέτουμε το τυρι (κρατάμε 1 φλ. φετα για το τελείωμα), τα λαχανικα, το σκορδο, τα μυρωδικά, αλατι, πιπερι, μπουκοβο και τέλος το αλευρι.
    • Ανακατεύουμε απαλά.
    • Ο χυλός που σχηματίζεται πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από το μειγμα για κεικ.
    • Όσο πιο αραιός, τόσο πιο τραγανή θα γίνει η πιτα.
    • Αλείφουμε ένα ρηχό και μεγάλο ταψι με λίγο ελαιολαδο και πασπαλίζουμε τη βάση του με καλαμποκαλευρο.
    • Αδειάζουμε το μιγμα σε λεπτή στρώση.
    • Αν δεν έχουμε αρκετά μεγάλο ταψι, χωρίζουμε τη μπατζίνα σε δύο μικρότερα ταψιά.
    • Θέλουμε η πιτα να μην ξεπερνάει στο ύψος το 1,5 με 2 εκ..
    • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φετα και σκορπάμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνειά της.
    • Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχαρα του φορνου στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πιτα και από πάνω και από κάτω.

    Πηγή: argiro.gr

    Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο – Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ίο

    Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο - Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ίο

    Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα γλυκιά από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα μας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Πρόκειται για μια μοναδική παραδοσιακή με μυρωδιά…Αιγαίου.

    Υλικά Συνταγής

    • ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
    • 2 κ.σ ξύδι
    • 4 κ.σ λάδι
    • ¼ κ.γλ. μπέικιν μπάουντερ
    • μια πρέζα αλάτι
    • 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
    • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

    Για τη γέμιση

    • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά)
    • 2 κ.σ σιμιγδάλι
    • 4 κ.σ ζάχαρη
    • 1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
    • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
    • ½ φλ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά) ½ φλ. καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)

    Εκτέλεση

    • Για την παραδοσιακή κολοκυθοπιτα γλυκια με σιμιγδάλι Πεντανόστιμη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα σαν τη γλυκια κολοκυθοπιτα της γιαγιας. Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
    • Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.
    • Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.
    • Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψι 32 εκ..
    • Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψι ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο λαδι και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας για τη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα.
    • Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα.
    • Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.
    • Λαδώνουμε την επιφανεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
    • Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο.
    • Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.

    Πηγή: argiro.gr

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Είναι τόσο απλό: Το μυστικό για να βγει ζουμερό το κοτόπουλο στον φούρνο και με τραγανή πέτσα

    Γρήγορο παστίτσιο στο τηγάνι με κανέλα, κεφαλοτύρι και γάλα – Το πιο μπελαλίδικο φαγητό στην πιο τεμπέλικη εκδοχή του

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά