Αφράτα νηστίσιμα τυροπιτάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Απολαύστε τα ζεστά με μια σαλάτα ή σαν σνακ όλες τις ώρες.ΥλικάΓια το τελείωμαΓια τη γέμισηΕκτέλεσηΓια τα τυροπιτάκιαΓια τη γέμιση
Αφράτα νηστίσιμα τυροπιτάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Απολαύστε τα ζεστά με μια σαλάτα ή σαν σνακ όλες τις ώρες.
Υλικά
- 1/2 φλ. ηλιέλαιο
- 1/2 φλ. χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. ξύδι
- 2 πρέζα/ες ζάχαρη
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαγιά στιγμής
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το τελείωμα
- 100 γρ. σουσάμι
Διαβάστε επίσης
Για τη γέμιση
- 100 γρ. φυτικό λευκό τυρί
- 100 γρ. φυτικό κίτρινο τυρί
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα τυροπιτάκια
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και τη μαγιά.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε τα 150 γραμ. αλεύρι (τα 3/4 δηλαδή του αλευριού) και τα ανακατεύουμε στα υγρά υλικά.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή κι εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε σε μακρύ ρόλο και την χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Εναλλακτικά, ζυγίζουμε 12 κομμάτια ζύμης των 35 γραμ.
- Πλάθουμε ομοιόμορφες μπάλες ζύμης.
- Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι ζύμης στα χέρια μας και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες.
- Γεμίζουμε με λίγη γέμιση νηστίσιμων τυριών και κλείνουμε το τυροπιτάκι, τσιμπώντας τις ενώσεις να σφραγιστούν μέσα τα τυριά.
- Βουτάμε ανάποδα τα τυροπιτάκια μέσα σε λίγο νερό και αμέσως το βουτάμε σε ένα μπολ με σουσάμι.
- Βάζουμε τα νηστίσιμα τυροπιτάκια, με την ένωση προς τα κάτω να ακουμπάει στο ταψί, σε ένα ταψί αντικολλητικό ή
- στρωμένο με με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Αφήνουμε να σταθούν για 10’.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά.
- Απολαύστε τα ζεστά με σαλάτα εποχής.
Για τη γέμιση
- Ανακατεύουμε τα φυτικά τυριά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο, λίγο πιπέρι και πάπρικα γλυκιά.