Αυτή η σαλάτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και θρεπτικό πιάτο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής – και όχι μόνο! Ο συνδυασμός από μαλακά φασόλια, τραγανές πιπεριές και φρέσκα μυρωδικά χαρίζει πλούσια γεύση, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες την καθιστά ιδιαίτερα χορταστική.Μπορείτε να τη σερβίρετε ως συνοδευτικό στο μεσημεριανό σας γεύμα ή …
Αυτή η σαλάτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και θρεπτικό πιάτο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής – και όχι μόνο! Ο συνδυασμός από μαλακά φασόλια, τραγανές πιπεριές και φρέσκα μυρωδικά χαρίζει πλούσια γεύση, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες την καθιστά ιδιαίτερα χορταστική.
Μπορείτε να τη σερβίρετε ως συνοδευτικό στο μεσημεριανό σας γεύμα ή να την απολαύσετε ως ελαφρύ βραδινό. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη στην προετοιμασία και θα σας ενθουσιάσει με τα αρώματα και τα χρώματά της.
Υλικά
- 1 κούπα φασόλια (λευκά, κόκκινα ή μαυρομάτικα)
- 2-3 πιπεριές (κόκκινες, πράσινες, κίτρινες)
- 1-2 καρότα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, κατά προτίμηση
- Χυμός από ½ λεμόνι
- (Προαιρετικά) ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ή λίγο ξίδι για περισσότερη ένταση στη γεύση
- Προετοιμασία των φασολιών
Αν χρησιμοποιείτε ξηρά φασόλια, πρέπει να τα μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό. Το πρωί, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά. Στη συνέχεια, τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα φασόλια, απλά τα ξεπλένετε καλά και τα στραγγίζετε.
- Προετοιμασία των λαχανικών
- Πλένουμε καλά τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια και το κοτσάνι. Στη συνέχεια, τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια ή λεπτές λωρίδες.
- Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη ή τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
- Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρά κυβάκια.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.
- Συναρμολόγηση της σαλάτας
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα στραγγισμένα φασόλια.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τα καρότα, το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια, καθώς και τον μαϊντανό.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ξίδι ή μουστάρδα για πιο πικάντικη γεύση.
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρισμα
Αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί για 10-15 λεπτά ώστε να δέσουν τα αρώματα και τα υλικά. Μπορούμε να τη σερβίρουμε είτε χλιαρή είτε κρύα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Συμβουλές για τη συνταγή:
- Εμπλουτίστε τη γεύση: Αν θέλετε μια πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξίδι ή λίγη μουστάρδα.
- Προσθήκη ξηρών καρπών: Λίγα καβουρδισμένα καρύδια ή αμύγδαλα θα δώσουν μια τραγανή υφή και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
- Εναλλακτικά μυρωδικά: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με δυόσμο ή βασιλικό για διαφορετικό άρωμα.
- Συνδυασμός με άλλα όσπρια: Δοκιμάστε να προσθέσετε και ρεβίθια ή φακές για περισσότερη ποικιλία.