Υπέροχη συνταγή για απίθανη τυρόπιτα σουφλέ


    Υπέροχη συνταγή για απίθανη τυρόπιτα σουφλέ


    Η συνταγή για τυρόπιτα που ακολουθεί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσες έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα.

    Και με αυτό βέβαια δεν εννοούμε ότι είναι η πιο νόστιμη που έχετε φάει ποτέ, αλλά ότι στη γεύση δεν θυμίζει τυρόπιτα, αλλά σουφλέ τυριών.

    Υλικά

    Για τη γέμιση

    • 300 γρ. φέτα
    • 200 γρ. κασέρι
    • 200 γρ. πικάντικη γραβιέρα
    • 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
    • 1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
    • 6 κρόκοι αβγών
    • 1 φλ. σουσάμι
    • 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένος αν θέλουμε
    • ½ -¾ φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    2 έτοιμα φύλλα κουρού ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας

    Για το φύλλο

    • 4 φλ. αλεύρι
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 100 ml βούτυρο λιωμένο
    • 3 κ.σ. ούζο

    Εκτέλεση


    Πηγή: pexels.com

    Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

    Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ.

    νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι.

    Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μια μεγαλύτερη από την άλλη και τις αφήνουμε σκεπασμένες με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα τουλάχιστον.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη το κασέρι και τη γραβιέρα.

    Σε μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τη γραβιέρα και το κασέρι, το γιαούρτι, τους κρόκους χτυπημένους, το γάλα, τον άνηθο αν χρησιμοποιήσουμε, λίγο αλάτι (προσεκτικά γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και μπόλικο πιπέρι.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κουρού, το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη με κορνφλάουρ επιφάνεια.

    Αν χρησιμοποιούμε δικό μας φύλλο ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 34 – 36 εκ., στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο αφήνοντας να κρέμεται έξω από το ταψί και απλώνουμε τη γέμιση.

    Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα κορδόνι.

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι.

    Χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

    Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά