Γίγαντες φούρνου – Η συνταγή της Αργυρώς με όλα τα βήματα για να βγουν λουκούμι


    Οι γίγαντες στο φούρνο είναι θα έλεγε κάποιος ένα παρεξηγημένο φαγητό, όπως κάθε φασόλι. Με την κατάλληλη όμως συνταγή – όπως της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – θα τους αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.Δείτε επίσης: Απίστευτη φασολάδα λεμονάτη, χωρίς μούλιασμαargiro.gr


    Οι γίγαντες στο φούρνο είναι θα έλεγε κάποιος ένα παρεξηγημένο φαγητό, όπως κάθε φασόλι. Με την κατάλληλη όμως συνταγή – όπως της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – θα τους αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

    Πως να φτιάξετε τους γίγαντες στο φούρνο

    Υλικά

    • 500 φασόλια γίγαντες
    • 3 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
    • 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 800 γρ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)
    • 1 κλων. σέλερι
    • 1 καρότο (τριμμένο)
    • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
    • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
    • 1/2 φλ. νερό
    • Αλάτι
    • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
    • 200 γρ. φέτα (σε κομματάκια)

    Δείτε επίσης: Απίστευτη φασολάδα λεμονάτη, χωρίς μούλιασμα

    Εκτέλεση

    • Για τους γίγαντες πλακί, πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής.
    • Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει.
    • Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

    Σύμβραση

    • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα.
    • Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο.
    • Τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
    • Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά και να μοσχομυρίσει.
    • Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. νερό.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά
    • Ρίχνουμε μαϊντανό, άνηθο και ανακατεύουμε.
    • Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση.
    • Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
    • Ψήνουμε τους γίγαντες πλακί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιούν όλα τα υγρά τους.
    • Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους.
    • Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν.
    • Σε περιόδους εκτός νηστείας, στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά.

    argiro.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά