Οι γίγαντες στο φούρνο είναι θα έλεγε κάποιος ένα παρεξηγημένο φαγητό, όπως κάθε φασόλι. Με την κατάλληλη όμως συνταγή – όπως της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – θα τους αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.Δείτε επίσης: Απίστευτη φασολάδα λεμονάτη, χωρίς μούλιασμαargiro.gr
Οι γίγαντες στο φούρνο είναι θα έλεγε κάποιος ένα παρεξηγημένο φαγητό, όπως κάθε φασόλι. Με την κατάλληλη όμως συνταγή – όπως της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – θα τους αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.
Πως να φτιάξετε τους γίγαντες στο φούρνο
Υλικά
- 500 φασόλια γίγαντες
- 3 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 800 γρ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- 1 κλων. σέλερι
- 1 καρότο (τριμμένο)
- 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 φλ. νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- 200 γρ. φέτα (σε κομματάκια)
Δείτε επίσης: Απίστευτη φασολάδα λεμονάτη, χωρίς μούλιασμα
Εκτέλεση
- Για τους γίγαντες πλακί, πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής.
- Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Σύμβραση
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα.
- Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο.
- Τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά και να μοσχομυρίσει.
- Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. νερό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά
- Ρίχνουμε μαϊντανό, άνηθο και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση.
- Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τους γίγαντες πλακί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους.
- Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν.
- Σε περιόδους εκτός νηστείας, στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά.