“Μελένια” γεύση: Ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, γιαούρτι και 2 τυριά


    Μία διαφορετική τυρόπιτα, που θυμίζει κάπως πίτσα και θα γίνει από τα πιο αγαπημένα σας σνακ. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μοσχομυριστή κυκλαδίτικη τυρόπιτα.Για τη ζύμηΓια τα καραμελωμένα κρεμμύδιαΓια τη γέμισηΤο Athensmagazine.gr για μία ακόμα φορά βρήκε την πιο ονειρεμένη συνταγή για τυρόπιτα! Με βουτυράτη κρέμα από κεφαλογραβιέρα και φέτα και κόστος μόνο 12€. Με την ευκαιρία, δείτε επ…


    Μία διαφορετική τυρόπιτα, που θυμίζει κάπως πίτσα και θα γίνει από τα πιο αγαπημένα σας σνακ. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μοσχομυριστή κυκλαδίτικη τυρόπιτα.

    Για τη ζύμη

    • 300γρ. νερό χλιαρό
    • 50γρ. γιαούρτι
    • 50γρ. ελαιόλαδο
    • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
    • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
    • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

    Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

    • 500γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες (ζουλιέν)
    • 40γρ. ελαιόλαδο
    • 15γρ. ζάχαρη καστανή
    • 80γρ. ξίδι βαλσαμικό
    • 1 πρέζα αλάτι

    Για τη γέμιση

    • 300γρ. φέτα
    • 300γρ. κατίκι
    • 2 αβγά
    • 10 κλωναράκια θυμάρι
    • αλάτι, πιπέρι

    'Μελένια' γεύση: Ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, γιαούρτι και 2 τυριά

    • Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το νερό με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    • Σε δεύτερο μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και σταδιακά προσθέτετε τα υγρά από το πρώτο μπολ. Ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια, σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει η ζύμη. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε το ζύμωμα σε μίξερ, με το «Κ» εξάρτημα ανάδευσης για κέικ.
    • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι, αλάτι και ανακατεύετεκαλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μην καούν τα κρεμμύδια. Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνουμε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι.
    • Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ σπάτε τη φέτα με ένα πιρούνι και την ανακατεύετε με το κατίκι. Προσθέτετε τα αβγά, το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
    • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 όμοιες μπάλες. Σε αλευρωμένο και καθαρό πάγκο, ανοίγετε με πλάστη την κάθε μπάλα σε στρογγυλό δίσκο, πάχους μισού εκατοστού. Βάζετε πάνω από 2 κουτ. σούπας καραμελωμένα κρεμμύδια και απλώνετε ομοιόμορφα αφήνοντας κενό 2εκ. περιμετρικά. Πάνω από τα κρεμμύδια βάζετε 3 κουτ. σούπας από το μίγμα τυριών σε κάθε δίσκο και απλώνετε.
    • Διπλώνετε περιμετρικά τη ζύμη, ώστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα σαν πίτσα, τοποθετείτε τους δίσκους σε ταψιά και ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.

    Οικονομική τυρόπιτα: Λαχταριστή με γέμιση από βουτυράτη κρέμα κεφαλογραβιέρας και φέτας, με κόστος μόλις 12€

    Το Athensmagazine.gr για μία ακόμα φορά βρήκε την πιο ονειρεμένη συνταγή για τυρόπιτα! Με βουτυράτη κρέμα από κεφαλογραβιέρα και φέτα και κόστος μόνο 12€.

    Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η ιδανική συνταγή για αφράτη τυρόπιτα: Χωρίς φύλλο, με γιαούρτι και έτοιμη σε χρόνο μηδέν

    • 1 συσκευασία Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη ή 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη
    • 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, θρυμματισμένη
    • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
    • 4 αυγά
    • 400 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
    • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
    • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό
    • ελαιόλαδο για το άλειμμα

    Η εκτέλεση της τυρόπιτας

    undefined

    Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να πάρει λίγο χρώμα.

    Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, χωρίς αλευρένιους σβόλους. Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

    Ρίχνουμε τα τυριά και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή, γιατί τα τυριά και πικάντικα είναι, και αλμυρά).

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί (38 εκ.).

    Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας, (ή 4 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά), έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.

    Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας (ή με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά).

    Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.

    Λαδώνουμε την επιφάνεια, τη χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά