Μερμιτζέλι: Τι είναι και γιατί τρελαίνονται να το φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα


    Το Μερμιτζέλι είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και ξεχωριστά ζυμαρικά των Δωδεκανήσων, που φτιάχνεται με μόλις τέσσερα απλά υλικά. Αυτή η λιτή αλλά θρεπτική συνταγή διατηρείται αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, μεταφέροντας γεύσεις και αρώματα από τις κουζίνες των νησιών μας. Αν και κάποτε αποτελούσε βασικό φαγητό της αγροτικής ζωής, σήμερα επιστρέφει δυναμικά στις κουζίνες όσων αγαπούν την παράδοση και…


    Το Μερμιτζέλι είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και ξεχωριστά ζυμαρικά των Δωδεκανήσων, που φτιάχνεται με μόλις τέσσερα απλά υλικά. Αυτή η λιτή αλλά θρεπτική συνταγή διατηρείται αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, μεταφέροντας γεύσεις και αρώματα από τις κουζίνες των νησιών μας. Αν και κάποτε αποτελούσε βασικό φαγητό της αγροτικής ζωής, σήμερα επιστρέφει δυναμικά στις κουζίνες όσων αγαπούν την παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις.

    Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα ανακαλύψουμε πώς να φτιάξουμε εύκολα το μερμιτζέλι στο σπίτι, απολαμβάνοντας ένα κομμάτι ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς.

    Τα υλικά που θα χρειαστείς για το μερμιτζέλι

    • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο ψιλοκοσκινισμένο
    • 1 κ.γλ αλάτι
    • ανάλογο νερό
    • 1 φλ. λάδι

    Εκτέλεση

    Δείτε επίσης: Τραγανές φλογέρες με κρέμα τυριού και σύκα – Σε χρόνο dt

    1. Για το μερμιτζέλι, ρίχνουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και προσθέτουμε νερό σιγά σιγά μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη σφιχτή.
    2. Παίρνοντας μικρά μικρά κομμάτια ζύμης, αρχίζουμε να φτιάχνουμε ψιλά και κοντά μακαρονάκια, στρίβοντας την ζύμη με τα δάχτυλα.
    3. Τα ρίχνουμε μέσα σε τριχιά (κόσκινο), ταψί ή δίσκο και τα αφήνουμε να ξεραθούν.
    4. Το φυλάμε σε βάζο γυάλινο ή σε πάνινο σακούλι.

    Ευχαριστούμε το Argiro.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά