Φτιάξτε παραδοσιακή Θρακιώτικη τυρόπιτα με λίγα μόνο υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, αν θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, δε…
Φτιάξτε παραδοσιακή Θρακιώτικη τυρόπιτα με λίγα μόνο υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, αν θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, δείτε εδώ συνταγή για αλμυρό κέικ ψωμιού.
Υλικά (20 τεμάχια)
- 700-750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξύδι
- 330 ml κουτάκι σόδας
- 450 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί
- 240 γραμμάρια ανθότυρο
- 100 γραμμάρια γκούντα
- 1 γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 5 μεγάλα αυγά
- 4 κσ φυτίνη
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 1-2 πρέζες μαύρο πιπέρι
- Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά, την σόδα το λάδι το ξύδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι μας και συνεχίζουμε ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Όταν σφίξει αρκετά το μίγμα μας συνεχίζουμε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
- Φτιάχνουμε μια ωραία ζύμη ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ εύπλαστη. Το καταλαβαίνουμε όταν η ζύμη ξεκολλάει εύκολα από το μπολ και δεν κολλάει στα χέρια μας.
- Αλευρώνουμε το μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη μας μπαλίτσα την αλευρώνουμε την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας την κάνουμε μπαστουνάκι την κόβουμε στη μέση και κάθε μπαστουνάκι το κόβουμε σε 12 μέρη σύνολο 24 και με αυτά πλάθουμε 24 μπαλίτσες.
- Ρίχνουμε νισεστέ πάνω στο τραπέζι και πλάθουμε 24 πιτάκια 10 με 15 εκατοστά διάμετρο. Φτιάχνουμε τριάδες τοποθετώντας το ένα ποτάκι πάνω στο άλλο, 8 συνολικά βουτυρώνοντας ενδιάμεσα με το μίγμα φυτίνης και βούτυρου και τις βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν.
- Παίρνουμε ξανά το μπολ, προσθέτουμε όλα τα τυριά, το πιπέρι, τα αυγά, το γιαούρτι και φτιάχνουμε ένα ωραίο σφιχτό μίγμα. Αν σας βγαίνει αραιό βάλτε λιγότερο γιαούρτι ή προσθέστε επιπλέον τυρί.
- Βγάζουμε τα πιτάκια από το ψυγείο και ανοίγουμε 8 ωραία λεπτά και μεταξένια φύλλα.
- Απλώνουμε το πιο παχύ φύλλο πρώτο στο ταψί μας το οποίο το έχουμε βουτυρώσει καλά και στον πάτο και στα τοιχώματα προσθέτουμε από πάνω τα άλλα 3 βουτυρώνοντας ενδιάμεσα καλά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τη γέμιση της πίτας και τη στρώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού. Προσέχουμε να γεμίσουν καλά τα κενά στις γωνίες και στα πλαϊνά του ταψιού.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα μας με τον ίδιο τρόπο και κλείνουμε την πίτα μας με το τελευταίο φύλλο φτιάχνοντας ένα φάκελο. Βουτυρώνουμε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας και τα σημεία που εφάπτεται με το ταψί γύρω γύρω και στις γωνίες.
- Προθερμαίνουμε φούρνο αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200 βαθμούς στη δεύτερη θέση από κάτω και βάζουμε την πίτα την οποία τη ραντίζουμε με τα δάχτυλά μας με σταγόνες νερού αφού πιο μπροστά την έχουμε χαράξει.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε για άλλα 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Σε μια ώρα έχουμε μια χρυσαφένια πίτα με τραγανό φύλλο. Αν κουνήσουμε το ταψί η πίτα κουνιέται χωρίς να έχει κολλήσει πουθενά.
- Αφήνουμε ένα τεταρτάκι περίπου να κρυώσει και μετά την τσακίζουμε. Η πίτα έχει πλούσια γέμιση με ωραίο ύψος και τα φύλλα είναι τραγανά ενώ οι αλλεπάλληλες στρώσεις τους είναι απαλές και αεράτες χωρίς να κολλάει το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.