Ένα από τα πιο κλασσικά και γευστικά φαγητά είναι τα μπιφτέκια. Ωστόσο, κατά κανόνα η γεύση τους εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το πλάσιμό τους.Τα περισσότερα νοικοκυριά, έχουν συνηθίσει να προσθέτουν φρυγανιά στον κιμά, το παρακάτω άρθρο όμως έρχεται για να σας αποδείξει, πως αυτό δεν είναι ένα υλικό που βοηθά το φαγητό σας.Ένα από τα… μυστικά είναι αυτό της μουσκεμένης ψίχας…
Ένα από τα πιο κλασσικά και γευστικά φαγητά είναι τα μπιφτέκια. Ωστόσο, κατά κανόνα η γεύση τους εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το πλάσιμό τους.
Τα περισσότερα νοικοκυριά, έχουν συνηθίσει να προσθέτουν φρυγανιά στον κιμά, το παρακάτω άρθρο όμως έρχεται για να σας αποδείξει, πως αυτό δεν είναι ένα υλικό που βοηθά το φαγητό σας.
Ένα από τα… μυστικά είναι αυτό της μουσκεμένης ψίχας από μπαγιάτικο ψωμί στο μπιφτέκι, τόσο στη γεύση όσο και στην υφή του τελικού αποτελέσματος. Ειδικά μια και στους αντίστοιχους πειραματισμούς που είχαμε κάνει προ τετραετίας για τον κεφτέ, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με την τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα, που είναι και το πιο πρακτικό και εύκολο υλικό, με ένα άλλο φοβερό κόλπο να απογειώνει το κρέας.
Εδώ ο ρόλος της μουσκεμένης και στυμμένης ψίχας στο μπιφτέκι είναι να προσφέρει υγρασία κατά το ψήσιμο και έτσι το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο απ’ ότι αν βάλουμε γαλέτα.
«Λουκουμένια» μπιφτέκια της γιαγιάς Τασίας: Το κόλπο για να μη στεγνώνουν ποτέ και να είναι πάντα ζουμερά
Μπιφτέκια σαν… λουκούμι: Ακολουθεί το κόλπο της γιαγιάς Τασίας που θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνετε τους πάντες να μιλούν για τη μαγειρική σας.
Παράλληλα, σκέτη «κατάρρευση»: Το σφάλμα στο μαγείρεμα του κιμά που καταστρέφει τα μπιφτέκια στη στιγμή
Βούτυρο
Παγάκι
Ψήνεις κανονικά το μπιφτέκι στη σχάρα, αλλά τοποθετείς από πάνω λίγο βούτυρο ή ένα παγάκι που καθώς λιώνουν, θα διατηρήσουν τα μπιφτέκια σου ζουμερά κι ακαταμάχητα.
Έχετε πρόβλημα με τα μπιφτέκια στο ψήσιμο και σας διαλύονται, μην αποδίδοντας το αποτέλεσμα που θέλετε; Υπάρχει ένα μοναδικό κόλπο, που αν εφαρμόσετε, δε θα ξαναγίνει ποτέ αυτό το σφάλμα.
Για να πετύχετε, όμως, το ψήσιμο και να μη διαλυθούν τα μπιφτέκια, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζυμώσετε τον κιμά με γάλα, ρίγανη, πιπέρι και θυμάρι. Εννοείται επίσης πως την ώρα που ψήνονται τα γυρνάτε με μια σπάτουλα για να μη θρυμματιστούν.
Τα μπιφτέκια στον φούρνο είναι από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Μάλιστα, όταν συνοδεύονται με πατάτες, το πιάτο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, ειδικά όταν μοιάζουν με τηγανιτές.
Για να πετύχεις και εσύ τα πιο νόστιμα μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο που μοιάζουν σαν τηγανιτές, δοκίμασε την παρακάτω συνταγή.
1,2 κιλά πατάτες
αλάτι
700 γρ. κιμά (μοσχάρι 80% χοιρινό 20%)
40 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 κουτ. σούπας λεμόνι, τον χυμό
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουμάκ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αρωματικό γιαούρτι:
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
30 ml γάλα φρέσκο
1 λεμόνι, το ξύσμα
1 σφηνάκι ρακί
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε σε μία μπασίνα όλα τα υλικά για τα μπιφτεκάκια και ζυμώνουμε τον κιμά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σαν τηγανητές στο σχήμα.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει με 1 κουτ. γλυκού αλάτι βράζουμε τις πατάτες για 4΄. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά από τα υγρά. Πλάθουμε τα μπιφτεκάκια και σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και σουμάκ και προσθέτουμε στο ταψί τα μπιφτεκάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35΄-40΄. Ανακατεύουμε τις πατάτες προσεκτικά στα 20΄ ψησίματος για να μην αρπάξουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά για το αρωματικό γιαούρτι. Σερβίρουμε ραντίζοντας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Δείτε και αυτά