«Τσαλακωτή» τυρόπιτα με φέτα: Όπως μας την σέρβιρε η γιαγιά


    Τσαλακωτή αφράτη τυρόπιτα με φέτα και φύλλα κρούστας, σε μορφή τούρτας και εύκολη χωρίς πολλή προετοιμασία. Για να μας θυμιζει τα χρόνια που μας τη σέρβιρε η γιαγιά. Με την ευκαιρία δείτε Τυρόπιτα του δεκαλέπτου στην τοστιέρα: Μούρλια με 4 μόνο υλικάΓια τη γέμισηΠηγή: PAXXI


    Τσαλακωτή αφράτη τυρόπιτα με φέτα και φύλλα κρούστας, σε μορφή τούρτας και εύκολη χωρίς πολλή προετοιμασία. Για να μας θυμιζει τα χρόνια που μας τη σέρβιρε η γιαγιά. Με την ευκαιρία δείτε Τυρόπιτα του δεκαλέπτου στην τοστιέρα: Μούρλια με 4 μόνο υλικά

    Υλικά

    • 6 φύλλα κρούστας
    • 2 ΚΣ βούτυρο λιωμένο

    Για τη γέμιση

    • 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι
    • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
    • 30 ml ελαιόλαδο
    • 400 γρ φέτα θρυμματισμένη
    • ½ κγ μαγειρική σόδα
    • 1 κγ σουσάμι μαύρο για γαρνίρισμα προαιρετικά

    Συνταγή για τυρόπιτα

    Εκτέλεση

    • Σε μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
    • Προσθέτω το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύω καλά.
    • Τέλος θρυμματίζω μέσα τη φέτα και την ενσωματώνω στο μείγμα.
    • Καλύπτω μια φόρμα 24 εκ με λαδόκολλα στη βάση και βουτυρώνω τα τοιχώματα της.
    • Τυλίγω τα φύλλα κρούστας ανά δύο σε ρολό και τα κόβω σε φέτες πάχους 3 εκ περίπου.
    • Τις ξετυλίγω και τις απλώνω διάσπαρτα στη βάση φροντίζοντας να την καλύψουν.
    • Ρίχνω τη μισή ποσότητα της γέμισης και ισιώνω την επιφάνεια της.
    • Επαναλαμβάνω όμοια άλλη μια φορά, φύλλα-γέμιση.
    • Τελειώνω με μια στρώση φύλλων στην επιφάνεια πάλι διάσπαρτα κομμένα και τοποθετημένα.
    • Ραντίζω με 2 ΚΣ λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά (μετά τα 20 λεπτά που το φύλλο έχει πάρει χρώμα καλύπτω με αλουμινόχαρτο.
    • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει πριν τη βγάλω από τη φόρμα, κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

    Πηγή: PAXXI

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά