Τσαλακωτή αφράτη τυρόπιτα με φέτα και φύλλα κρούστας, σε μορφή τούρτας και εύκολη χωρίς πολλή προετοιμασία. Για να μας θυμιζει τα χρόνια που μας τη σέρβιρε η γιαγιά. Με την ευκαιρία δείτε Τυρόπιτα του δεκαλέπτου στην τοστιέρα: Μούρλια με 4 μόνο υλικάΓια τη γέμισηΠηγή: PAXXI
Τσαλακωτή αφράτη τυρόπιτα με φέτα και φύλλα κρούστας, σε μορφή τούρτας και εύκολη χωρίς πολλή προετοιμασία. Για να μας θυμιζει τα χρόνια που μας τη σέρβιρε η γιαγιά. Με την ευκαιρία δείτε Τυρόπιτα του δεκαλέπτου στην τοστιέρα: Μούρλια με 4 μόνο υλικά
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας
- 2 ΚΣ βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
- 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι
- 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 30 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ φέτα θρυμματισμένη
- ½ κγ μαγειρική σόδα
- 1 κγ σουσάμι μαύρο για γαρνίρισμα προαιρετικά

Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
- Προσθέτω το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύω καλά.
- Τέλος θρυμματίζω μέσα τη φέτα και την ενσωματώνω στο μείγμα.
- Καλύπτω μια φόρμα 24 εκ με λαδόκολλα στη βάση και βουτυρώνω τα τοιχώματα της.
- Τυλίγω τα φύλλα κρούστας ανά δύο σε ρολό και τα κόβω σε φέτες πάχους 3 εκ περίπου.
- Τις ξετυλίγω και τις απλώνω διάσπαρτα στη βάση φροντίζοντας να την καλύψουν.
- Ρίχνω τη μισή ποσότητα της γέμισης και ισιώνω την επιφάνεια της.
- Επαναλαμβάνω όμοια άλλη μια φορά, φύλλα-γέμιση.
- Τελειώνω με μια στρώση φύλλων στην επιφάνεια πάλι διάσπαρτα κομμένα και τοποθετημένα.
- Ραντίζω με 2 ΚΣ λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά (μετά τα 20 λεπτά που το φύλλο έχει πάρει χρώμα καλύπτω με αλουμινόχαρτο.
- Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει πριν τη βγάλω από τη φόρμα, κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
Πηγή: PAXXI
Δείτε και αυτά