Ελαφριά, αρωματική και πεντανόστιμη, χωρίς ζυμώματα και άνοιγμα φύλλου. Αυτή η τυρόπιτα είναι έτοιμη μέσα σε 20 λεπτά. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μετσοβίτικη τυρόπιτα.Μια μοναδική συνταγή για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων που θα λατρέψουν όλοι. Αυτή η τυρόπιτα θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για την γιαγιαδίστικη τυρόπιτα με μυζήθρα.Πη…
Ελαφριά, αρωματική και πεντανόστιμη, χωρίς ζυμώματα και άνοιγμα φύλλου. Αυτή η τυρόπιτα είναι έτοιμη μέσα σε 20 λεπτά. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μετσοβίτικη τυρόπιτα.
- 750 γρ. γάλα
- 1 φλιτζ. τσαγιού πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού – στα ράφια με τα άλευρα μεγάλων σούπερ μάρκετ)
- 1½ φλιτζ. τσαγιού λευκό τυρί άλμης με χαμηλά λιπαρά, θρυμματισμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού κατίκι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
- 3 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- πάπρικα σε νιφάδες
- Για την εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με το λευκό τυρί και το κατίκι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την πολέντα με το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα πολέντας-μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
- Μόλις πήξει το μείγμα, το αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά και τα τυριά, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε μέσα το μείγμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ρεγκάτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να κάνει κρούστα.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Σερβίρουμε την εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο ζεστή, σε κομμάτια και συνοδεύουμε με μια λαχανοσαλάτα.
Η τυρόπια των Χριστουγέννων: Η απόλυτη συνταγή για το εορταστικό τραπέζι που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας
Μια μοναδική συνταγή για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων που θα λατρέψουν όλοι. Αυτή η τυρόπιτα θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για την γιαγιαδίστικη τυρόπιτα με μυζήθρα.
- 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 500 γρ. γάλα
- 2 αυγά
- μπόλικο πιπέρι
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 300 γρ. ζαμπόν
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. κασέρι
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Λίγο μαύρο σουσάμι
- Διάλυμα αυγού
- Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα.
- Αδειάζουμε την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης.
- Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε και αυτά