Για το δείπνο της Παραμονής Πρωτοχρονιάς θέλουμε πάντοτε να ετοιμάζουμε κάτι ξεχωριστό, αλλά ταυτόχρονα να αρέσει σε όλους.Για τον λόγο αυτό σου βρήκαμε την ιδανική συνταγή, κοτόπουλο, που αρέσει στους περισσότερους με γέμιση κάστανο, για να γίνει πιο ιδιαίτερο και γιορτινό.Πάμε να δούμε τη συνταγή…Παράλληλα, δες εδώ πώς θα φτιάξεις τσουρέκι γεμιστό με κάστανο.Για τη γέμιση:Για τη μαινάδα:Πρώτα …
Για το δείπνο της Παραμονής Πρωτοχρονιάς θέλουμε πάντοτε να ετοιμάζουμε κάτι ξεχωριστό, αλλά ταυτόχρονα να αρέσει σε όλους.
Για τον λόγο αυτό σου βρήκαμε την ιδανική συνταγή, κοτόπουλο, που αρέσει στους περισσότερους με γέμιση κάστανο, για να γίνει πιο ιδιαίτερο και γιορτινό.
Πάμε να δούμε τη συνταγή…
Παράλληλα, δες εδώ πώς θα φτιάξεις τσουρέκι γεμιστό με κάστανο.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
- 6-7 πατάτες
- 10 δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
Για τη γέμιση:
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα συκωτάκια
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες και cranberries
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ (το λευκό ρύζι για γεμιστά και σούπες)
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι
- 200 γρ κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη μαινάδα:
- 2 πορτοκάλια – το χυμό τους
- 1 λεμόνι – το χυμό του
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού πάνω από το κοτόπουλο
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε τη γέμιση: σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι (αφού πρώτα το πλύνουμε), τις σταφίδες και τα cranberries, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι σχεδόν να στεγνώσει η γέμιση, και να μισοβράσει το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο, το βάζουμε μέσα με μία μεγάλη γάστρα ή ένα ταψί και το αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με τη γέμιση που φτιάξαμε και το ράβουμε να κλείσει καλά με βελόνα και κλωστή.
Μέσα στη γάστρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και τα δαμάσκηνα.
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα με το χυμό πορτοκαλιών και λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω από το κοτόπουλο και λίγη ρίγανη πάνω από τις πατάτες.
Αραδιάζουμε πάνω από το κοτόπουλο μερικές ροδέλες πορτοκαλιού και λεμονιού, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 2 ώρες. Στη μία ώρα βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το γυρίζουμε. Στο τέλος αν χρειαστεί αφήστε τη γάστρα ανοιχτή για να ροδίσει το κοτόπουλο.
Πηγή: foodtrails.gr
Δείτε και αυτά