Μελωμένα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με ένα μυστικό υλικό


    Ένας μήνας και κάτι μας έμεινε για τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο κλίμα. Ήρθε η ώρα επιτέλους που μπορούμε να φτιάξουμε και να φάμε μελομακάρονα! Παράλληλα, δείτε εδώ τα 8 μυ…


    Ένας μήνας και κάτι μας έμεινε για τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο κλίμα. Ήρθε η ώρα επιτέλους που μπορούμε να φτιάξουμε και να φάμε μελομακάρονα! Παράλληλα, δείτε εδώ τα 8 μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα.

    Δεν θέλουμε όμως να το παρακάνουμε με τις θερμίδες, γιατί τα εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού δεν θα είναι λίγα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παραδοσιακά μας μελομακάρονα σε παραλλαγή με στέβια ή με ένα άλλο «μυστικό υλικό».

    Υλικά:

    • 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
    • 1/2 φλιτζάνι χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
    • 1 /2 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
    • 2-3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς
    • 1 /2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
    • 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού κανέλα
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
    • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής άλεσης
    • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ

    Για το γαρνίρισμα

    • ψιλοκομμένο καρύδι

    Για το σιρόπι (χωρίς ζάχαρη)

    • 2½ φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι
    • 1 φλιτζάνι νερό
    • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
    • 1 stick κανέλας

    Μελωμένα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

    Εκτέλεση:

    1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
    2. Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
    3. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
    4. Παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Οι λαμαρίνες δεν χρειάζονται λάδωμα, γιατί η ζύμη είναι λιπαρή. Κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνειά τους και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC στον αέρα, ώστε να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Αν βάλουμε αλεύρι ολικής, τα μελομακάρονα θέλουν λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο.
    5. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
    6. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.
    7. Βράζουμε το σιρόπι με το μέλι για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό για να κοχλάζει.
    8. Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγο παραπάνω στο σιρόπι μελιού.
    9. Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι.

    Πηγή: idiva.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά