Πολίτικη συνταγή για πρασοκεφτέδες με κιμά, πράσο και άλλα 3 υλικά έτοιμοι σε 20′


    Πεντανόστιμοι πρασοκεφτέδες με κιμά από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι τόσο νόστιμοι και εθιστικοί που θα τους φτιάχνετε κάθε εβδομάδα. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για μπαμπάτσικα κεφτεδάκια με ξύδι και άλλα 2 υλικά.Έχουμε ξαναμιλήσει για συνταγές που ενώ είναι από τις πιο διαδεδομένες και κλασικές, στην πράξη μοιάζουν «παζλ» για δυνατούς λύτες. Ένα πιάτο μπιφτέκια με πατάτες είναι ένα από…


    Πεντανόστιμοι πρασοκεφτέδες με κιμά από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι τόσο νόστιμοι και εθιστικοί που θα τους φτιάχνετε κάθε εβδομάδα. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για μπαμπάτσικα κεφτεδάκια με ξύδι και άλλα 2 υλικά.

    • 2 μεγάλα πράσα, σε ροδέλες
    • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
    • 2 αυγά, χτυπημένα + 1 αυγό, βρασμένο σφιχτό
    • 1 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
    • 1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
    • Για να φτιάξουμε τους πρασοκεφτέδες με κιμά αρχικά βάζουμε τα πράσα σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
    • Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά χωρίς να τα στύψουμε, για περίπου 30 λεπτά.
    • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και πλάθουμε κεφτεδάκια, σε μέγεθος μικρού αυγού.
    • Βάζουμε περίπου 3 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες (χωρίς να τις αλευρώσουμε)σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
    • Σερβίρουμε τους πρασοκεφτέδες με κιμά ζεστούς, συνοδεία γιαουρτιού με καuτερή πάπρικα.

    Πολίτικη συνταγή για πρασοκεφτέδες με κιμά, πράσο και άλλα 3 υλικά έτοιμοι σε 20'

    Το κόλπο με το ψωμί για να γίνουν τα μπιφτέκια ζουμερά και αφράτα σε 5 μόλις βήματα

    Έχουμε ξαναμιλήσει για συνταγές που ενώ είναι από τις πιο διαδεδομένες και κλασικές, στην πράξη μοιάζουν «παζλ» για δυνατούς λύτες. Ένα πιάτο μπιφτέκια με πατάτες είναι ένα από αυτά και το ζητούμενο είναι κατά κύριο λόγο να καταλήξετε με ένα αφράτο, ζουμερό αποτέλεσμα. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για μπιφτέκια γεμιστά με μαλακό τυρί

    Ποια είναι τα μυστικά που ήξερε μόνο η γιαγιάς μας και μπορούν να απογειώσουν το κρέας μας;

    Τα μυστικά της συνταγής

    Προετοιμάστε τις πατάτες και βάλτε τις στο φούρνο να ψήνονται, ενώ πλάθετε τα μπιφτέκια. Ενα από τα πιο σημαντικά τρικ της συνταγής είναι να μη βάλετε μπιφτέκια και πατάτες μαζί στον φούρνο, καθώς δεν χρειάζονται τον ίδιο χρόνο προκειμένου να ψηθούν. Επίσης, «καθίστε» τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες, ώστε να μην «πανιάσουν» από την υγρασία κατά το ψήσιμο στο φούρνο.

    Το Α και το Ω για το ιδανικό αποτέλεσμα στη συνταγή είναι φυσικά ο κιμάς. Εμείς επιλέξαμε δύο ειδών κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, για να δώσουμε πιο αφράτη γεύση. Σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, ζητήστε από τον χασάπη σας ελιά, που έχει τόσο-όσο λίπος. Η λιπαρότητα στον κιμά είναι σημαντική για να πετύχει η συνταγή.

    Το επόμενο βήμα και αναπόσπαστο συστατικό στο μπιφτέκι είναι το ψωμί. Αποφύγετε το ψωμί του τοστ ή την τριμμένη φρυγανιά και ακολουθήστε τον πατροπαράδοτο δρόμο. Βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, στυμμένο καλά, και θα δείτε πόσο θα προσθέσει το υλικό αυτό στην υφή των μπιφτεκιών.

    Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια σε 5 βήματα - Το μυστικό κρύβεται στο ψωμί

    Αν στην περίπτωση του ψωμιού πρέπει να ακολουθήσετε την παράδοση, καλό είναι να αποφύγετε τη συμβουλή των… παλιών αναφορικά με το αυγό στη συνταγή. Οι νοικοκυρές ορκίζονται πως είναι απαραίτητο, όμως το μόνο που θα πετύχετε είναι να σφίξει ο κιμάς και να χάσει την αφράτη του υφή.Tέλος, πριν βάλετε τα μπιφτέκια στο φούρνο κάντε μια λακκούβα στο κέντρο τους με το δάχτυλο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα «σουρώσουν» και δεν θα γίνουν μπάλα.

    Υλικά

    • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
    • ½ κιλό κιμάς χοιρινός
    • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
    • 2 τομάτες τριμμένες
    • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
    • ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
    • 1 κουταλάκι πάπρικα
    • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο και καλά στυμμενο
    • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    • Αλάτι και πιπέρι

    Εκτέλεση

    • Αν θέλουμε να σερβίρουμε τα μπιφτέκια με πατάτες, ετοιμάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά, πριν προσθέσουμε τα μπιφτέκια
    • Βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε, χωρίς να παραζυμώσουμε τα υλικά μας
    • Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια στο μέγεθος της παλάμης. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βάζουμε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο τους
    • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά