Εύκολη, πολύ γρήγορη και πρωτότυπη, αυτή η συνταγή για σολομό, δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Το ξέρετε πως ο σολομός είναι ένα από τα αγαπημένα ψάρια των Γάλλων; Πλούσιο σε ωμέγα 3 και βιταμίνες, η ροζ σάρκα του είναι πολύ αρωματική και εύκολη να τη μαγειρέψετε, σε όλες τις μορφές του (ολόκληρο, φιλέτο).Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ψάρι τόσο φρέσκο, που σπαρταράει! Σαρδέλες στο φούρνο με μυρ…
Εύκολη, πολύ γρήγορη και πρωτότυπη, αυτή η συνταγή για σολομό, δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Το ξέρετε πως ο σολομός είναι ένα από τα αγαπημένα ψάρια των Γάλλων; Πλούσιο σε ωμέγα 3 και βιταμίνες, η ροζ σάρκα του είναι πολύ αρωματική και εύκολη να τη μαγειρέψετε, σε όλες τις μορφές του (ολόκληρο, φιλέτο).
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ψάρι τόσο φρέσκο, που σπαρταράει! Σαρδέλες στο φούρνο με μυρωδάτη κρούστα
Συστατικά
- 12 μεγάλες φέτες (200 γρ. περίπου) καπνιστού σολομού,
- 250 γρ. τυρί κρέμα (Cream Cheese),
- 1 κομμάτι φιλέτο 150 γρ. περίπου φρέσκου σολομού, χωρίς πέτσες και κόκαλα,
- ½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
- 1 κουταλιά πολύ ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι,
- ½ φλ. (περίπου) σάουαρ κριμ (Sour Cream),
- 1 κουταλάκι ξύσμα + 1 κουταλιά χυμό λεμονιού,
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο,
- αλάτι, πιπέρι, ταμπάσκο
Για το σερβίρισμα:
- ½ φλ. κουκουνάρια,
- ψιλοκομμένο σχινόπρασο,
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο χτυπημένο με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Βήματα
- Βγάζετε το τυρί κρέμα από το ψυγείο για να μαλακώσει.
- Βάζετε το κρασί με το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και ½ φλ. νερό σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνετε να κοχλάσει.
- Προσθέτετε το φιλέτο του σολομού, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 8 λεπτά.
- Ύστερα, το αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το ψάρι να κρυώσει στο ζωμό του.
- Το στραγγίζετε και το λιώνετε με πιρούνι.
- Στο μεταξύ, ντύνετε 8 μικρά ατομικά μικρά φορμάκια (χάρτινα, για μικρά κέικ ή από αλουμίνιο) με τον καπνιστό σολομό (κόβετε κάθε φέτα σε 2 λωρίδες, βάζετε 2 σταυρωτά και καλύπτετε τα κενά με την τρίτη, προσέχοντας να μη μείνουν κενά) και αφήνετε τις άκρες του να εξέχουν στα πλευρά.
- Χτυπάτε το τυρί κρέμα μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τη σάουαρ κριμ, μέχρι να γίνει ένα μίγμα που να «πιάνεται» εύκολα με κουτάλι.
- Αναμιγνύετε μέσα το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, 2-3 σταγόνες ταμπάσκο και τον κρύο σολομό και ελέγχετε το αλατοπίπερο.
- Μοιράζετε το μίγμα στα φορμάκια (1 γεμάτη κουταλιά) το σκεπάζετε με τα κομμάτια του καπνιστού σολομού που εξέχουν και τα σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη.
- Τα βάζετε στο ψυγείο για μίνιμουμ 3 ώρες (μέχρι και 24 ώρες).
- Καβουρδίζετε τα κουκουνάρια ανακατεύοντάς τα σε πολύ χαμηλή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα αδειάζετε αμέσως σε ένα πιάτο.
- Ξεφορμάρετε τα «ιγκλού» και τα σερβίρετε μοιράζοντας πάνω τα κουκουνάρια και το σχινόπρασο και ραντίζοντάς τα με λίγο λαδολέμονο.
Πηγή: xrysessyntages.com
Δείτε και αυτά