Δεν θα μείνει κομμάτι: Ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και 2 τυριά


    Μία ιδιαίτερη τυρόπιτα, που θυμίζει κάπως πίτσα και θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας σνακ. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για χωριάτικη στριφτή τυρόπιτα που φτιάχνεται στη στιγμή.Για τη ζύμηΓια τα καραμελωμένα κρεμμύδιαΓια τη γέμιση


    Μία ιδιαίτερη τυρόπιτα, που θυμίζει κάπως πίτσα και θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας σνακ. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για χωριάτικη στριφτή τυρόπιτα που φτιάχνεται στη στιγμή.

    Για τη ζύμη

    • 300γρ. νερό χλιαρό
    • 50γρ. γιαούρτι
    • 50γρ. ελαιόλαδο
    • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
    • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
    • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

    Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

    • 500γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες (ζουλιέν)
    • 40γρ. ελαιόλαδο
    • 15γρ. ζάχαρη καστανή
    • 80γρ. ξίδι βαλσαμικό
    • 1 πρέζα αλάτι

    Για τη γέμιση

    • 300γρ. φέτα
    • 300γρ. κατίκι
    • 2 αβγά
    • 10 κλωναράκια θυμάρι
    • αλάτι, πιπέρι

    Δεν θα μείνει κομμάτι: Ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και 2 τυριά

    • Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το νερό με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    • Σε δεύτερο μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και σταδιακά προσθέτετε τα υγρά από το πρώτο μπολ. Ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια, σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει η ζύμη. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε το ζύμωμα σε μίξερ, με το «Κ» εξάρτημα ανάδευσης για κέικ.
    • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι, αλάτι και ανακατεύετεκαλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μην καούν τα κρεμμύδια. Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνουμε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι.
    • Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ σπάτε τη φέτα με ένα πιρούνι και την ανακατεύετε με το κατίκι. Προσθέτετε τα αβγά, το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
    • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 όμοιες μπάλες. Σε αλευρωμένο και καθαρό πάγκο, ανοίγετε με πλάστη την κάθε μπάλα σε στρογγυλό δίσκο, πάχους μισού εκατοστού. Βάζετε πάνω από 2 κουτ. σούπας καραμελωμένα κρεμμύδια και απλώνετε ομοιόμορφα αφήνοντας κενό 2εκ. περιμετρικά. Πάνω από τα κρεμμύδια βάζετε 3 κουτ. σούπας από το μίγμα τυριών σε κάθε δίσκο και απλώνετε.
    • Διπλώνετε περιμετρικά τη ζύμη, ώστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα σαν πίτσα, τοποθετείτε τους δίσκους σε ταψιά και ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά