Μια συνταγή για μια υπέροχη αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ. Μια πίτα που είναι αγαπημένη για όλη την οικογένεια και για όλες τις ώρες. Κατάλληλη και για πρωϊνό και συνοδευτικό στο γεύμα για δείπνο…
Μια συνταγή για μια υπέροχη αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ. Μια πίτα που είναι αγαπημένη για όλη την οικογένεια και για όλες τις ώρες. Κατάλληλη και για πρωϊνό και συνοδευτικό στο γεύμα για δείπνο ή και για μεζέ με το κρασάκι σας. Επίσης, η μελοτυρόπιτα είναι από μόνη της ένα πρωτότυπο κέρασμα. Είναι πρόχειρη, εύκολη και πεντανόστιμη.
Υλικά:
- 9 φύλλα κρούστας
- 450 γρ. διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
- 150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
- 2 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 αυγά χτυπημένα
- 3 κ.σ. βιτάμ + λιωμένο βιτάμ για άλειμμα των φύλλων
- λίγο μοσχοκάρυδο [προαιρετικά] φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βιτάμ, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγογδάρτη να ενσωματωθεί πλήρως. Με μια κίνηση ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο [προαιρετικά], τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα, τα τυριά και το ζαμπόν. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά να ενσωματωθούν.
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και τοποθετούμε 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρωμένα ένα ένα.
- Προσθέτουμε το μείγμα, το στρώνουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα και πάλι βουτυρωμένα ένα ένα.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τα επάνω φύλλα τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και από τις δύο πλευρές και να γίνουν τραγανά.
Πηγή: be2news.gr
Η πιο λαχταριστή και αφράτη τυρόπιτα με κρέμα γάλακτος
Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των ιδιαίτερων γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με κρέμα γάλακτος, φέτα και κασέρι. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με μπισκότα και 4 ακόμη υλικά.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 3 αβγά
- 1 κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. γκούντα
- 100 γρ. κασέρι
- 100 γρ. φέτα
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Τρίβουμε σε ένα μπολ τα τυριά. Τη φέτα την τρίβουμε καλύτερα με το πιρούνι.
- Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και τοποθετούμε το φύλλο. Το στρώνουμε να πάει παντού σε πάτο και πλαϊνά. Κόβουμε τα περισσεύματα.
- Χτυπάμε αυγά, κρέμα και λίγο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε το μισό μίγμα με τα αβγά με τα τυριά. Το ρίχνουμε πάνω από το φύλλο.
- Από πάνω, ρίχνουμε και το υπόλοιπο μίγμα αβγών.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς.