Εναλλακτική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και μέλι


    Ένας εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος τυρόπιτας με φύλλο κρούστας και μέλι. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε άμεσα στην κουζίνα.550 γρ. φέτ…


    Ένας εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος τυρόπιτας με φύλλο κρούστας και μέλι. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε άμεσα στην κουζίνα.

    Υλικά (για 6 μερίδες)

    550 γρ. φέτα

    200 γρ. ανθότυρο ανάλατο

    150 γρ. κρέμα γάλακτος

    100 γρ. ελαιόλαδο + 40 γρ. επιπλέον για τα φύλλα

    10 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένου

    3 φύλλα Βηρυτού

    60 γρ. γραβιέρα

    100 γρ. μέλι θυμαρίσιο

    2 κ.σ. ούζο

    Λίγο πιπέρι

    Εκτέλεση

    Χτυπάμε στο μπλέντερ τη φέτα, το ανθότυρο, την κρέμα γάλακτος, τα 100 γρ. ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλι. Τη μοιράζουμε σε 6 βαζάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Βάζουμε μέσα ένα φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Το πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα να πάει παντού. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο, το οποίο επίσης λαδώνουμε. Το καλύπτουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω της ένα ταψί. Ψήνουμε τα φύλλα για 10-14 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Μόλις αποκτήσουν ωραίο, χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμα.

    Σπάμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στα βαζάκια πάνω από την κρέμα τυριών. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μέλι με το ούζο και, με ένα κουτάλι, περιχύνουμε τα φύλλα στα βαζάκια.

    Bonus: Λαχταριστή συνταγή για τυρόπιτα κιουνεφέ

    Η συνταγή για τυρόπιτα κιουνεφέ με κρεμώδη τυριά θα σας συνεπάρει. Αρωματίζουμε με λεμονοθύμαρο και πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

    ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

    1 πακέτο κανταΐφι

    300 γρ. βούτυρο λιωμένο + λίγο ακόμη για το ταψί

    200 γρ. τυρί κρέμα

    200 γρ. κατίκι Δομοκού

    200 γρ. κρέμα γάλακτος

    200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

    300 γρ. φέτα μαλακή

    1 κρόκος αβγού

    1 πρέζα πιπέρι

    Αλάτι, αν χρειαστεί

    1 κ.γ. λεμονοθύμαρο

    κιουνεφέ τυρόπιτα

    Εκτέλεση

    Γέμιση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

    Ζύμη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°-180°C. «Ξαίνουμε» το φύλλο κανταϊφιού με τα χέρια ώστε να χωριστούν οι ίνες του και να αφρατέψει. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και βάζουμε εκεί το μισό κανταΐφι. Το περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο κανταϊφιού και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά