Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι συνταγές για κέικ όχι μόνο χωρίς αυγά αλλά και με διαφορετικά υλικά από τα κλασικά.Η δυσανεξία στη λακτόζη που έχουν αρκετά παιδιά ή και οι μεγάλοι αλλά και ο αποκλε…
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι συνταγές για κέικ όχι μόνο χωρίς αυγά αλλά και με διαφορετικά υλικά από τα κλασικά.
Η δυσανεξία στη λακτόζη που έχουν αρκετά παιδιά ή και οι μεγάλοι αλλά και ο αποκλεισμός από τη διατροφή ορισμένων τροφών λόγω άποψης ή υγείας, έχουν οδηγήσει στην αντικατάσταση πολλών υλικών σε αγαπημένα μας γλυκά. Το ίδιο συμβαίνει και στα κέικ, που είναι από τα πιο δημοφιλή οικογενειακά γλυκίσματα.
Σε πολλές τα αυγά έχουν αντικατασταθεί με πουρέ μπανάνας, σάλτσα μήλου, ξύδι και μαγειρική σόδα, γιαούρτι. Σας προτείνουμε λοιπόν αυτή τη συνταγή χωρίς αυγά αλλά με σχέδιο marble!
Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στην κλασσική συνταγή του κέικ εδώ.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1/4 φλιτζάνι λάδι
- 1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας καφέ
- μερικές σταγόνες βανίλια
- 1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
Εύκολη και νόστιμη συνταγή: Ταχινόψωμα με σοκολάτα και κανέλα!
Οι αναρίθμητες επιλογές που προσφέρει η χρήση του σε συνδυασμό με τα οφέλη που έχει για την υγεία κάνουν το ταχίνι άριστη διατροφική επιλογή για κάθε στιγμή της μέρας… κάθε μέρα! Ειδικά άμα το συνδυάσεις με κανέλα και σοκολάτα..
Δες παρακάτω την εύκολη και νόστιμη συνταγή που σου προτείνει το Athensmagazine.gr! Εναλλακτικά δοκίμασε αφράτα ψωμάκια με τυρί έτοιμα σε λιγότερο από 10 λεπτά!
- Μερίδες: 10
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
- 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή
- 250 ml χλιαρό νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. κανέλα
- σουσάμι
Υλικά για τη γέμιση
- 200 γρ. Ταχίνι με Κακάο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ βάζουμε τη μαγιά, 4 κ.σ. από το αλεύρι, τη λευκή ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2) Ρίχνουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Εκεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι, την κανέλα και σταδιακά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
3) Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, για να φουσκώσει.
4) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το Ταχίνι με Κακάο με την κανέλα και αφήνουμε στο πλάι.
5) Ζυμώνουμε το ζυμάρι λίγο ακόμα και μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε το ζυμάρι, με ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη, σε -σχετικά- ορθογώνιο σχήμα με πάχος δυο δάχτυλα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την καστανή ζάχαρη και πιέζουμε ελαφρά να κολλήσει στη ζύμη. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση από πάνω , αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. σε όλες τις άκρες της ζύμης. Βρέχουμε ελαφρά όλες τις άκρες της ζύμης που αφήσαμε ακάλυπτες.
6) Προσεκτικά τυλίγουμε τη ζύμη με τη γέμιση προς τα μέσα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μακρόστενο ρολό. Κόβουμε 10 ροδέλες ίσου πάχους και τις τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους ένα μικρό κενό. Τις πασπαλίζουμε με σουσάμι, τις καλύπτουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
7) Ψήνουμε τα ταχινόψωμα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν αλλά να παραμείνουν αφράτα.
Δείτε και αυτά