Η τυρόπιτα είναι ένα κλασσικό και παραδοσιακό σνακ με άπειρες παραλλαγές τόσο σε φύλλο όσο και σε γέμιση. Όσες τυρόπιτες κι αν δοκιμάσουμε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε μόνο μία. Γι’ αυτό σήμε…
Η τυρόπιτα είναι ένα κλασσικό και παραδοσιακό σνακ με άπειρες παραλλαγές τόσο σε φύλλο όσο και σε γέμιση. Όσες τυρόπιτες κι αν δοκιμάσουμε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε μόνο μία. Γι’ αυτό σήμερα το Athensmagazine σου φέρνει μια κλασσική,παραδοσιακή αλλά πεντανόστιμη συνταγή για πανεύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά! Κι επειδή ξέρουμε πως έχεις μια αδυναμία στις τυρόπιτες, δες εδώ την τέλεια τυρόπιτα με γιαούρτι, χωρίς φύλλο.
ΥΛΙΚΑ
Για να ξεκινήσετε, είναι απαραίτητο να έχετε στο ψυγείο σας φύλλα κρούστας και νόστιμα τυριά.
- 4 φύλλα κρούστας
- 3 κουτ. σούπας Βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κίτρινα τυριά τριμμένα (Mozzarella, Arla)
- 50γρ. φέτα σπασμένη
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 24εκ. και βάζουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ξεχωριστό σκεύος.
- Βουτυρώνουμε ξεχωριστά το κάθε φύλλο, τσαλακώνουμε 2 φύλλα και τα βάζουμε στο τηγάνι το ένα πάνω στο άλλο.
- Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αναποδογυρίζουμε, όπως κάνουμε στην ομελέτα, μοιράζουμε ομοιόμορφα το μείγμα των κίτρινων τυριών και τη φέτα, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 βουτυρωμένα φύλλα.
- Τέλος, ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο που περίσσεψε.
- Μόλις ροδίσει η μία πλευρά της τυρόπιτας, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη.
Πηγή: diadrastika.com
Λαχταριστή τυρόπιτα με 4 τυριά και σόδα – Εύκολη συνταγή
Φτιάξτε την πιο νόστιμη τυρόπιτα που έχετε φάει ποτέ με τέσσερα τυριά. Πρόκειται για μια απλή και γρήγορη συνταγή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους στο κυριακάτικο τραπέζι. Σε περίπτωση που δε θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, δείτε εδώ συνταγή για κοτομακαρονόπιτα.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 250γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο
Μείγμα τριμμένων τυριών:
- 300γρ φέτα η λευκό τυρί
- 300γρ κασέρι η γκούντα
- 100γρ καπνιστό τυρί
- 100γρ κεφαλοτύρι
- Πιπέρι, ρίγανη η λίγο δυόσμο
Μείγμα γιαουρτιού:
- 200γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό
- 2 αυγά
Επάλειψη πίτας
- 1/2 φλιτζάνι εβαπορέ γάλα
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο και το μοιράζουμε σε δυο μπολ. Το ένα το χρησιμοποιούμε για το βουτύρωμα των φύλλων και το άλλο θα το βάλουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα πεταχτά με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στο φύλλο για να παραμείνει τραγανό.
- Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών, βάζουμε δυο φύλλα τσαλακωτά βουτυρώνοντας τα ένα ένα, μια στρώση μείγμα τυριών, δυο φύλλα βουτυρωμένα τσακαλωτά,τα υπόλοιπα τυριά, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα του πάτου που εξέχουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,βουτυρώνοντας ένα ένα και τοποθετώντας τα τσαλακωτά.
- Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα για να κοπούν λίγο μόνο τα πάνω φύλλα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα,το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο που κρατήσαμε για το μείγμα γιαουρτιού και περιχύνουμε την πίτα μας.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το εβαπορέ και την αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει και να ρουφήξει το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου.
- Σημαντικό: Ελέγχουμε αν έχει ροδίσει και από κάτω πριν τη βγάλουμε απ’το φούρνο. Την αφήνουμε για 10′ τουλάχιστον να σταθεί και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.