Ζουμερό κρέας προκαριστό με χοντρό μακαρόνι για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο πιάτο, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.Για το μοσχάριΓια τη σάλτσαΓια το σε…
Ζουμερό κρέας προκαριστό με χοντρό μακαρόνι για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο πιάτο, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 1.500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας για κατσαρόλα, ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς κόκαλο, από σπάλα ή κιλότο ή ουρά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 κομμάτια και να τα δέσουμε με σπάγγο, αφού τα ετοιμάσουμε με τα μπαχαρικά για το μαγείρεμα)
- 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 5 καρφάκια γαρίφαλο
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 κόκκοι μπαχάρι
- 3 ντομάτες τριμμένες, ώριμες, ή 1 κονσέρβα (400 γρ.) χυμός ντομάτας
- 80 ml μπράντι
- 500 ml μακαρόνια Νο 2, για το σερβίρισμα
- 80-100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το μοσχάρι

- Τρυπάμε το κρέας με ένα μαχαίρι κάνοντας σχισμές-τσεπούλες και προσθέτουμε σκόρδο, γαρίφαλο, πιπέρι σκόνη και έπειτα το δένουμε σφιχτά με σπάγκο, ώστε αυτά να μείνουν στη θέση τους και να μη χαθούν μέσα στην κατσαρόλα.
- Σε μια κατσαρόλα που να χωράει το κρέας ακριβώς, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά.
- Μόλις αρχίσει να παίρνει ωραίο καφέ χρώμα σε όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε να μαραθούν λίγο, για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κρέας ξανά στο σκεύος και σβήνουμε με το μπράντι.
- Αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα ή τον χυμό ντομάτας, την κανέλα και τα μπαχάρια, μισοσκεπάζουμε το κρέας με ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, χωρίς να στεγνώσει.
- Ελέγχουμε συχνά τα υγρά του και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
- Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Για τη σάλτσα
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα μαζί με τα μαλακά από το μαγείρεμα κρεμμύδια στον πολυκόφτη.
- Χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σάλτσα.
- Αν η σάλτσα είναι αραιή, τη βάζουμε να πάρει μία βράση μέχρι να πήξει όσο μας αρέσει.
- Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση.
Για το σερβίρισμα
- Αφαιρούμε τους σπάγκους από το κρέας και το κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ.
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο τα ζυμαρικά και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του.