Ψάχνετε για μια συνταγή, η οποία θα ξεκινήσει ιδανικά το οικογενειακό τραπέζι μετά την Πρωτοχρονιά; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια γρήγορη και πεντανόστιμη τυρόπιτα, στην οποία μπορείτε να βάλ…
Ψάχνετε για μια συνταγή, η οποία θα ξεκινήσει ιδανικά το οικογενειακό τραπέζι μετά την Πρωτοχρονιά; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια γρήγορη και πεντανόστιμη τυρόπιτα, στην οποία μπορείτε να βάλετε δύο τυριά για περισσότερη απόλαυση.
Η σφολιάτα αυτή θέλει πολύ λίγο χρόνο για την προετοιμασία της και είναι σίγουρο, ότι θα κάνει άπαντες να γλείφουν τα δάχτυλά τους, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε και την τυρόπιτα φόρμας σε ζύμη γιαουρτιού.

Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
½ κιλό τυρί κρέμα
2 φλιτζάνια γάλα
2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Kρατάτε 4 φύλλα στην άκρη. Με τα χέρια κόβετε τα υπόλοιπα φύλλα σε μικρά κομματάκια.
Απλώνετε τα κομμένα φύλλα σε ένα ταψάκι ταρτιέρα, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Ανακατεύετε τα τυριά με το γάλα σε ένα μπολ. Ρίχνετε μέσα τα προψημένα φύλλα και ανακατεύετε ξανά.
Λαδώνετε τα δύο από τα τέσσερα φύλλα που κρατήσατε και τα απλώνετε σταυρωτά σε ένα μέτριο ταψί. Ρίχνετε από πάνω τη γέμιση που ετοιμάσατε, φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από πάνω και σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα δύο φύλλα αλείφοντάς τα επίσης ένα ένα με ελαιόλαδο.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε την τυρόπιτα για 30-35 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Σαρικόπιτα: Η παραδοσιακή τυρόπιτα με ξινομυζήθρα και μέλι από την Κρήτη
Μια πίτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι σίγουρα η σαρικόπιτα. Πρόκειται για την παραδοσιακή τυρόπιτα της Κρήτης με ξυνομυζήθρα και μέλι, που θα σας κάνει να γλύψετε και τα δάχτυλά σας. Είναι μια εύκολη συνταγή!
- 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 ποτήρι νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.γλ. ρακί η ξύδι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κιλό ξινομυζήθρα ή φέτα τριμμένη
- Μέλι
- Σουσάμι
- Ετοιμάζουμε σφιχτό ζυμάρι με τα παραπάνω υλικά χωρίς το τυρί και το σκεπάζουμε για μια ώρα να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε το ζυμάρι σε κορδόνι και το κόβετε σε 6 ίσα μέρη πλάτους 8 εκ. και μήκους 15 εκ. και ανοίγουμε όσο λεπτό γίνετε φύλλο
- Το γεμίζουμε με το τυρί και το περιστρέφουμε σαν κορδόνι, τυλίγοντας το ελικοειδώς. Το σχήμα θυμίζει σαρίκι.
- Τηγανίζουμε ή βάζουμε σε μέτριο φούρνο με λίγο λάδι στην επιφάνεια του και ψήνουμε μέχρι να πάρει κάλο χρώμα.
- Τρώγεται με μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Πηγή: cookpad.com
Δείτε και αυτά