Γλυκό ψυγείου με πορτοκάλι και μπισκότα που θυμίζει την συνταγή της γιαγιάς – Έτοιμο σε 5′


    Δροσερό γλυκό ψυγείου, με κρέμα πορτοκάλι, κρέμα λευκή με άνθος αραβοσίτου, μπισκότα σαβαγιάρ σε φόρμα δαχτυλίδι σαν το γλυκό της γιαγιάς από τα παιδικά μας χρόνια. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για το απόλυτο σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα.Ελάτε… πείτε την αλήθεια, δεν γυρίζετε πίσω, σε ένα καλοκαίρι της δεκαετίας του ’80, απομεσήμερο, σε μπαλκόνι με έπιπλα φερ φορζέ και κομμάτι…


    Δροσερό γλυκό ψυγείου, με κρέμα πορτοκάλι, κρέμα λευκή με άνθος αραβοσίτου, μπισκότα σαβαγιάρ σε φόρμα δαχτυλίδι σαν το γλυκό της γιαγιάς από τα παιδικά μας χρόνια. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για το απόλυτο σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα.

    Ελάτε… πείτε την αλήθεια, δεν γυρίζετε πίσω, σε ένα καλοκαίρι της δεκαετίας του ’80, απομεσήμερο, σε μπαλκόνι με έπιπλα φερ φορζέ και κομμάτια από αυτό το ολόδροσο γλυκό σε ανοξείδωτα πιατάκια;

    Εκεί σε πάει η γεύση αυτού του γλυκού, η υφή του, το άρωμά του. Σε γυρίζει κατευθείαν πίσω στα παιδικά ή εφηβικά μας καλοκαίρια και στα μαμαδίστικα γλυκά των eighties.

    Έμεινα πιστή στις αγαπημένες δοσολογίες των μαμάδων μας, που τα πάντα ήταν σε “κουταλιές”, “φλιτζάνια”, “ποτήρια”, “κεσεδάκια”, “πακέτα”.

    Οι μαμάδες πάντα ξέρουν και όλα τα μπορούν, για αυτό να σέβεστε!

    Γλυκό ψυγείου με πορτοκάλι και μπισκότα που θυμίζει την συνταγή της γιαγιάς - Έτοιμο σε 5'

    για την κρέμα πορτοκάλι

    • 1 λίτρο φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού σουρωμένο ή πορτοκαλάδα εμπορίου χωρίς ανθρακικό
    • 9 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου
    • 9 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (έβαλα 4) για την λευκή κρέμα
    • 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
    • 9 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου
    • 9 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
    • 10 μπισκότα σαβαγιάρ ή 18 μπισκότα μιράντα
    • 100 ml φρέσκο γάλα
    • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
    • Σε κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το μείγμα να δέσει ενώ το ανακατεύουμε συνεχώς.
    • Όταν η κρέμα πορτοκάλι είναι έτοιμη τη βγάζουμε από τη φωτιά. Βρέχουμε τη φόρμα με λίγο νερό, όχι όμως να σταθεί νερό μέσα, απλώς να είναι βρεγμένο το εσωτερικό της. Αδειάζουμε στη φόρμα την κρέμα πορτοκάλι. Αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
    • Βάζουμε σε ένα σκεύος το γάλα και το λικέρ, βρέχουμε πολύ ελαφρά τα μπισκότα και τα αραδιάζουμε πάνω στην κρέμα πορτοκάλι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
    • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που κάναμε και στην κρέμα πορτοκάλι. Αφήνουμε δηλαδή την κρέμα να δέσει, ενώ την ανακατεύουμε συνεχώς.
    • Όταν είναι έτοιμη την ρίχνουμε στη φόρμα, πάνω από τα μπισκότα. Ισιώνουμε την επιφάνεια, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη για τουλάχιστον 8 ώρες.
    • Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε το γλυκό προσεκτικά σε μια πιατέλα ή δίσκο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

    Το επιδόρπιο της ημέρας: Γλυκό ψυγείου με σοκολάτα, καραμέλα και ξηρούς καρπούς

    Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας και της καραμέλας. Αυτό το γλυκό ψυγείου δεν απαιτεί ψήσιμο. Με την ευκαιρία, δείτε πώς να φτιάξετε γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και μαγειρική σόδα.

    Υλικά συνταγής

    • 340 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας (170+170 γρ. χωριστά)
    • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος (1+ 1 κ.σ. χωριστά)
    • 310 γρ. καραμέλες γάλακτος
    • 2 κ.σ. βιτάμ
    • 2 κ.σ. νερό
    • 1 φλ. τσαγιού φουντούκια ή καρύδια κομμένα σε κομματάκια
    • χοντρό αλάτι (προαιρετικά)

    Εκτέλεση συνταγής

    Το επιδόρπιο της ημέρας: Γλυκό ψυγείου με σοκολάτα, καραμέλα και ξηρούς καρπούς

    Στρώνετε χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο στη βάση και τα τοιχώματα ενός τετράγωνου ταψιού 20×20 εκ.

    Λιώνετε τις μισές σταγόνες κουβερτούρας και τη 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων (ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα) και μόλις έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα τη χύνετε στο ταψί, την απλώνετε ομοιόμορφα και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και σταθεροποιηθεί.

    Λιώνετε σε μια κατατσαρολίτσα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, το βιτάμ, το νερό και τις καραμέλες ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα λείο ρευστό μείγμα. Αφαιρείτε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα στη λιωμένη καραμέλα τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ισομερώς.

    Βγάζετε από το ψυγείο το ταψί με, τη κρύα πλέον, σοκολατένια βάση και με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού στρώνετε από πάνω το μείγμα καραμέλας. Ισιώνετε την επιφάνειά του και ξαναβάζετε το ταψί στο ψυγείο για 15-20 λ ή μέχρι να κρυώσει και γίνει κολλώδης η καραμέλα.

    Λιώνετε σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων τις υπόλοιπες μισές σταγόνες κουβερτούρας με την υπόλοιπη 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο και με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού το απλώνετε, προσεκτικά, πάνω από τη στρώση καραμέλας.

    Πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι (προαιρετικά, για μια ιδιαίτερη γεύση αλμυρού και γλυκόπικρου της σοκολάτας) και βάζετε εκ” νέου το ταψάκι στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά και σφίξει η σοκολάτα. Κόβετε το γλυκό σας σε 9 ή 12 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος προτίμησή σας, το σερβίρετε και πραγματικά απολαμβάνετε τη πλούσια γεύση του.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά