Οι πατάτες είναι το ιδανικό συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα σας. Είναι νόστιμες και χορταστικές και οι αγαπημένες των παιδιών. Μάλιστα, δεν τις βαριέσαι ποτέ, καθώς υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για πατ…
Οι πατάτες είναι το ιδανικό συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα σας. Είναι νόστιμες και χορταστικές και οι αγαπημένες των παιδιών. Μάλιστα, δεν τις βαριέσαι ποτέ, καθώς υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για πατάτες και ατελείωτες επιλογές.
Παρακάτω θα βρεις μία από τις πιο νόστιμες συνταγές για πατάτες ψητές. Με την ευκαιρία ανακάλυψε την συνταγή για σουφλέ πατάτας στο φούρνο με 3 τυριά και σύγκλινο.
Υλικά
- 2½ κιλά πατάτες, χωρίς φλούδα σπορέλαιο αλάτι θαλασσινό
- 1 κεφάλι σκόρδο σε σκελίδες, με τη φλούδα
- 1 μικρό ματσάκι δεντρολίβανο
- λίγο βούτυρο
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους για να ψηθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο 220°C στον αέρα. Ρίχνουμε 6 κουτ. σούπας σπορέλαιο σε ένα ρηχό ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ζεματάμε τις πατάτες για 5΄. Τις στραγγίζουμε και τις πασπαλίζουμε με αλάτι.
- Τις μεταφέρουμε προσεκτικά στο ταψί, ανακατεύοντας για να καλυφθούν καλά με το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και ψήνουμε για 50΄ γυρίζοντας τις πατάτες ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε μερικούς κύβους βούτυρο και ψήνουμε για 10΄-15΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντας μια δυο φορές στο ενδιάμεσο.
Πηγή: olivemagazine.gr
Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για κάθε γεύμα και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Ακόμη όμως κι ένα τόσο απλό πιάτο, έχει κάποια μυστικά, αρκετά από αυτά μάλιστα μέχρι πρότινος αγνοούσαμε, για παράδειγμα, δείτε εδώ πώς θα τηγανίσετε πατάτες χωρίς σταγόνα λάδι.
Ένα ακόμη κόλπο θα σας παρουσιάσουμε και σήμερα για να κάνετε τις πατάτες σας έξτρα τραγανές και ακόμη γευστικότερες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προβράσετε τις πατάτες.
Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά με αυτό τον τρόπο φουσκώνει το άμυλο στο εσωτερικό τους ώστε, όταν τις ρίξουμε αργότερα σε καuτό λάδι, να εκραγεί και να μεταμορφωθεί σε ένα τραγανό περίβλημα. Μην τις αφήσετε όμως να βράσουν μέχρι να λιώσουν: θέλουμε να γίνουν αρκετά μαλακές για να μπορείς να τις τρυπήσεις με ένα πιρούνι αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν σκληρές σαν μια φέτα αγγουριού.
Το μυστικό για τηγανητές πατάτες χωρίς πολλές θερμίδες
Και σε ποιον δεν αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες. Είναι ένα συνοδευτικό που πάει με όλα τα πιάτα αλλά δυστυχώς έχουν πολλές θερμίδες, οι οποίες αυξάνονται κατακόρυφα όταν στην εξίσωση μπει η κέτσαπ, η μαγιονέζα, το μπέικον, το λιωμένο τσένταρ και τριμμένο τυρί.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να μειώσεις όσο μπορείς τις θερμίδες σε αυτό το φαγητό; Να αλλάξεις τον τρόπο που τις μαγειρεύεις και να προσθέσεις ένα μικρό βήμα πριν τις ρίξεις στο τηγάνι. Προσeξτε όμως μην κάνετε αυτό το λάθος στο τηγάνισμα, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Αφού λοιπόν κόψεις τις πατάτες σου, ρίξτε τες σε βραστό νερό για 3- 4 λεπτά, στράγγιξε τες καλά και στη συνέχεια τηγάνισέ τες σε καuτό λάδι για 5-6 λεπτά, χωρίς να τις ανακατεύεις συνέχεια και σπάσουν. Αυτή η διαδικασία θα μειώσει σημαντικά το λάδι που τραβάει η πατάτα, plus θα γίνει πολύ πιο μαλακή μέσα και πιο τραγανή έξω.
Δείτε και αυτά