Η γιαουρτόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αφράτα γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Εύκολη στην παρασκευή, ελαφριά και γεμάτη γεύση, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε περίσταση – είτε για ένα γρήγορο γλυκό μέσα στην εβδομάδα είτε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, η πανεύκολη γιαουρτόπιτα θα γίνει το νέο σας …
Η γιαουρτόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αφράτα γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Εύκολη στην παρασκευή, ελαφριά και γεμάτη γεύση, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε περίσταση – είτε για ένα γρήγορο γλυκό μέσα στην εβδομάδα είτε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, η πανεύκολη γιαουρτόπιτα θα γίνει το νέο σας αγαπημένο επιδόρπιο!
Τι θα χρειαστείς για την γιαουρτόπιτα
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & 10 γρ. έξτρα για πασπάλισμα
- 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 5 αυγά μεσαίου μεγέθους (250 γρ.)
- 80ml σπορέλαιο
- 140 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό & 10 γρ. έξτρα για επάλειψη
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 100 γρ. ανθότυρο
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
- 5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου
- 3 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- 2 γρ. αλάτι
- 3 βανίλιες σε σκόνη
- 180 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα
Για το σιρόπι
- 500ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60ml μπράντι
Εκτέλεση συνταγής
Δείτε επίσης: Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι έτοιμοι σε 15 λεπτά
Η γιαουρτόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αφράτα γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Εύκολη στην παρασκευή, ελαφριά και γεμάτη γεύση, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε περίσταση – είτε για ένα γρήγορο γλυκό μέσα στην εβδομάδα είτε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, η πανεύκολη γιαουρτόπιτα θα γίνει το νέο σας αγαπημένο επιδόρπιο!
Τι θα χρειαστείς για την γιαουρτόπιτα
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & 10 γρ. έξτρα για πασπάλισμα
- 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 5 αυγά μεσαίου μεγέθους (250 γρ.)
- 80ml σπορέλαιο
- 140 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό & 10 γρ. έξτρα για επάλειψη
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 100 γρ. ανθότυρο
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
- 5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου
- 3 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- 2 γρ. αλάτι
- 3 βανίλιες σε σκόνη
- 180 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα
Για το σιρόπι
- 500ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60ml μπράντι
Εκτέλεση συνταγής
Δείτε επίσης: Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι έτοιμοι σε 15 λεπτά
- Φτιάξτε τη γιαουρτόπιτα. Στον κάδο του μίξερ ρίξτε το βούτυρο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα σύρμα για 10΄ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα και χτυπήστε τα ξανά σε χαμηλή ταχύτητα για 2΄.
- Ρίξτε το γιαούρτι, το ανθότυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μαστίχα και τις βανίλιες και συνεχίστε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για άλλο 1΄. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε σταδιακά στον κάδο του μίξερ το μείγμα με τα αλεύρια και τα τριμμένα αμύγδαλα και χτυπήστε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήστε τη γιαουρτόπιτα. Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, αλείψτε το με λίγο βούτυρο και πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και με μια σπάτουλα σιλικόνης απλώστε το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Ψήστε τη γιαουρτόπιτα στην προτελευταία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα.
- Φτιάξτε το σιρόπι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη και το μπράντι και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 5΄. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Βγάλτε τη γιαουρτόπιτα από το φούρνο και ρίξτε της το καuτό σιρόπι. Αφήστε τη λίγη ώρα να κρυώσει, κόψτε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε.