Τα κέικ είναι από τις αγαπημένες μας λιχουδιές και αποτελεί την ιδανική επιλογή για κολατσιό. Ακολουθεί μία εύκολη συνταγή για νόστιμο κέικ γιαουρτιού με λεμόνι και ελαιόλαδο χωρίς μίξερ. Το κέικ έχει μοναδικό άρωμα και αφράτη υφή που θα σας ξετρελάνει. Τι περιμένετε;ΥλικάΓια το γλάσοΕκτέλεση για το κέικ γιαουρτιού με λεμόνι:Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. Μετά προσθέτουμε το γιαούρτι. Αφού ανακατέψ…
Τα κέικ είναι από τις αγαπημένες μας λιχουδιές και αποτελεί την ιδανική επιλογή για κολατσιό. Ακολουθεί μία εύκολη συνταγή για νόστιμο κέικ γιαουρτιού με λεμόνι και ελαιόλαδο χωρίς μίξερ. Το κέικ έχει μοναδικό άρωμα και αφράτη υφή που θα σας ξετρελάνει. Τι περιμένετε;
Συνταγή για ένα υπέροχο κέικ
Υλικά
- ζάχαρη 1 κούπα
- αύγα 2
- γιαούρτι 1 κουπα
- ελαιόλαδο 1 κούπα
- λεμόνι Μισό χυμό
- λεμόνι Ξίσμα
- αλεύρι 2 κούπες
- μπέικιν πάουντερ 3 κ.γ.
Για το γλάσο
- ζάχαρη άχνη
- λεμόνι σταγόνες
Διαβάστε επίσης
Εκτέλεση για το κέικ γιαουρτιού με λεμόνι:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. Μετά προσθέτουμε το γιαούρτι. Αφού ανακατέψουμε προσθέτουμε το ελαιόλαδο μετά το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου μια ώρα.
Όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν στο κέικ, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Φροντίζουμε, αν δεν έχουμε πολλά μεγέθη φόρμας, η ζύμη του κέικ να καλύπτει τα ¾ του σκεύους. Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκια.
Πάντα σιμιζάρουμε, δηλαδή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε. Σας το τονίζω ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λαδόκολλα στη βάση, γιατί κάποια από αυτά ξεφορμάρονται πιο δύσκολα.
Εκτός από το εύκολο ξεφορμάρισμα, το σιμιζάρισμα, βοηθάει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι σιμιζαρίσματος, με κακάο, τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά.
Τι να προσeξετε στην παρασκευή του κέικ:
Όταν γεμίζετε την φόρμα, μην την λερώνετε με σταγόνες από το μείγμα του κέικ, γιατί αυτές ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχώματα. Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τη φόρμα.
Τα κέικ δεν θέλουν πολύ χτύπημα. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, Έτσι το κέικ σας θα γίνει πιο αέρινο κι αφράτο, μιας και με το χτύπημα λιώνει η ζάχαρη αφενός και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο.
Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν. Όσο πιο πολύ χτυπάμε και παιδεύουμε το μείγμα του κέικ, τόσο πιο λαστιχωτό, πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψήσιμο.
Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Ξεκινάμε ανάβοντας τον, ώστε να ζεσταθεί καλά και έπειτα μετράμε τα υλικά.
Αν αντίθετα η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά κάνωντας πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε, θα πέσει ο όγκος του.Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή.
Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει το πρώτο μισάωρο γιατί θα «καθίσει» και δεν θα φουσκώσει το κέικ.
Ένα κέικ είναι ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει. Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό.
Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10΄στη φόρμα. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να μη νοτίσει και να κρυώσει ομοιόμορφα.
Δείτε και αυτά