Υπάρχει κάτι πιο απλό και ταυτόχρονα πιο δύσκολο στην κουζίνα από το βραστό αυγό; Ενώ φαίνεται σαν μια από τις πιο βασικές μαγειρικές διαδικασίες, το να πετύχεις ακριβώς την υφή που επιθυμείς – από ζουμερό μελάτο μέχρι τέλεια σφιχτό – είναι μια λεπτή τέχνη που εξαρτάται από τον χρόνο βρασμού και τη σωστή τεχνική.Πάμε, λοιπόν, να αναλύσουμε ακριβώς πόσα λεπτά χρειάζονται για κάθε επίπεδο βρασίματος…
Υπάρχει κάτι πιο απλό και ταυτόχρονα πιο δύσκολο στην κουζίνα από το βραστό αυγό; Ενώ φαίνεται σαν μια από τις πιο βασικές μαγειρικές διαδικασίες, το να πετύχεις ακριβώς την υφή που επιθυμείς – από ζουμερό μελάτο μέχρι τέλεια σφιχτό – είναι μια λεπτή τέχνη που εξαρτάται από τον χρόνο βρασμού και τη σωστή τεχνική.
Πάμε, λοιπόν, να αναλύσουμε ακριβώς πόσα λεπτά χρειάζονται για κάθε επίπεδο βρασίματος, τι επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα και πώς να αποφύγεις κοινά λάθη.
Ετοιμάσου να κατακτήσεις το μυστικό του τέλειου αυγού!
Δείτε επίσης: Τηγανητά αυγά: Τα μυστικά για να μην ξεραίνονται στην άκρη και να μένει μαλακός ο κρόκος
Αυγό μελάτο
@marina_annen Soft boiled eggs on toasf A fancy breakfast toast that looks like it's from a hip coffee shop, but was four times cheaper because you made it yourself. This easy and healthy recipe is ideal for breakfast, brunch or lunch. Ingredients: – 2 Eggs – Toast – Cream cheese – Cucumber – Chives – Sesame seeds – Optional: a squeeze of lemon juice or hot sauce Boil two eggs for 7-8 minutes, then place in a bowl with cold water and ice cubes. Toast two slices of bread and spread with fresh cheese. Peel a cucumber lengthways into long strips and arrange on the toast. Then carefully peel the eggs and arrange on the toast. Finally, sprinkle with chives and sesame seeds and season with salt & pepper and anything else you like to add. #breakfastrecipe #eggsforbreakfast #eggsontoast #healthybreakfast #healthybreakfastrecipes #breakfastideas #breakfasttoast #savourybreakfast #softboiledegg ♬ original sound – Marina | Easy Healthy Recipes
Αν προτιμάς στο πρωινό σου αυγό μελάτο, ο ιδανικός χρόνος βρασμού, είναι από 2½ έως 5′ ανάλογα πόσο μελάτο θέλεις τον κρόκο και πόσο σταθερό θέλεις το ασπράδι. Τα ιδανικά μελάτα αυγά χρειάζονται το πολύ μέχρι τα 5΄ λεπτά βρασμού. Είναι ιδανικό για να βουτήξεις ψωμί για όσους αγαπούν μελάτο κρόκο. Αυτός ο χρόνος βρασμού έχει σαν αποτέλεσμα, ελαφρώς υγρό κρόκο και ασπράδι σεταρισμένο, που είναι σταθερό μεν, καθόλου υγρό αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σφίξει.
Σε αυτό τον χρόνο βρασμού μπορείς να το καθαρίσεις από το τσόφλι χωρίς να διαλυθεί αφού έχει σταθεροποιηθεί τόσο όσο χρειάζεται. Ενώ ο κρόκος είναι μελάτος μπορείς να το πιάσεις και να το καθαρίσεις. Αρκεί αμέσως μετά το βράσιμο να το βάλεις σε ένα μπολ με κρύο νερό.
- Εντελώς μελάτο: Σε 2 λεπτά μόλις που έχει αρχίσει να σφίγγει λιγάκι το ασπράδι και ο κρόκος διατηρείται υγρός και μελάτος.
- Μελάτο: Σε 4 λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν σφίξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός και μελάτος.
Αυγό σφιχτό
@rubyalexander__ Arth's scrambled eggs Top tips for the perfect scramblers high heat, dash of olive oil & fresh herbs. wait until the edges of the eggs are bubbling then push around the pan 8-10 times & voilà I find too using 3 or more eggs makes it easier to push around the pan, too little and they don't come out looking quite like this. #scrambledeggs #cooking #sydney #cafestyle #homecooking #diml #eggs #avocadotoast ♬ origineel geluid – hanna
Τα σφιχτά αυγά αν θέλεις να γίνουν τέλεια πρέπει να είναι 3 ημερών και πάνω. Γιατί όσο είναι ολόφρεσκο το αυγό, έχει χαμηλό PH και το κάνει να κολλάει πάνω στο τσόφλι. Για το σωστό βράσιμο αυγού, πρέπει το ασπράδι να έχει σφίξει χωρίς να έχει στεγνώσει πλήρως και ο κρόκος να έχει σταθεροποιηθεί κρατώντας όμως κρεμώδη υφή αλλά να είναι και σφιχτός ταυτόχρονα.
Μετρήστε το χρόνο στο βράσιμο αυγού. Τα λεπτά στο βράσιμο έχουν μεγάλη σημασία. Οι παρακάτω χρόνοι αναφέρονται σε καθαρό χρόνο για το βράσιμο τους, αρχίζετε δηλαδή να μετράτε χρόνο, μόλις δείτε τις πρώτες φουσκάλες βρασμού στο νερό.
- Σχεδόν σφιχτό: Σε 6 λεπτά το ασπράδι έχει σφίξει και αρχίζει να σφίγγει και ο κρόκος.
- Σφιχτά: Σε 8 λεπτά το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος έχει πήξει.
- Πολύ σφιχτό: Σε 10 λεπτά και ο κρόκος και το ασπράδι έχουν πήξει εντελώς και είναι σφιχτά.
Αυγό και θερμίδες
@make_eat_work Ομελέτα φούρνου Αν και μοιάζει με πιτσάκι, είναι μια λαχταριστή ομελέτα φούρνου γεμάτη πρωτεΐνη Υλικά: 1 τορτίγια ολικής άλεσης 3 αυγά 2κ.σ cottage cheese Λαχανικά αρεσκείας (ντομάτα, ρόκα) Τριμμένο τυρι light Πιπέρι, Αλάτι Εκτέλεση: 1. Σε ένα σκεύος τοποθετείς την τορτίγια 2. Σπας πάνω από την τορτίγια τα 3 αυγα, προσθέτεις το cottage και ανακατεύεις καλά 3. Προσθέτεις τα λαχανικά, το τυρι, αλάτι και πιπέρι 4. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου 25’ Καιιι καλή σου όρεξη! Make your meals work ❣️ #omelette #healthyomelet #healthyrecipes #eggs #eggsdinner #easyresipe #makeeatwork #lunchideas #easydinnerideas #fyp#foryoupagе ♬ Refreshing and light indie pop(1552207) – Cheng Lee
Το ζήτημα “αυγά θερμίδες” έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης καθόσον πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τόσο από άποψη θερμίδων όσο και από την άποψη της χοληστερόλης. Μιας και έχουν λίγες θερμίδες πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας με κάθε τρόπο. Είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που θα μπορούσαμε να λάβουμε χωρίς να ανησυχούμε για θερμίδες ή βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Αρκεί να υπάρχει σωστή συντήρηση και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε ένα αυγό και ο πιο εύκολος είναι να τα βράσουμε. Συνήθως μαγειρεύονται από 6 έως 10 λεπτά αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλουμε. Η θρεπτική τους αξία έχει αποδειχτεί λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει και φέρει λίγες θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα ένα αυγό περιέχει:
- Υδατάνθρακες: 0,6γρ
- Λιπαρά: 5,3γρ
- Χοληστερίνη: 212mg
- Πρωτεΐνες: 6,3γρ
- Βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β5: 6%, 15%, 9%, 7% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Φώσφορος: 86 mg
- Σελήνιο: 15,4 mcg
- Θερμίδες: 77
Αν προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι θα λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να τρώνε μόνο το ασπράδι του χωρίς τον κρόκο. Συνήθως, τα επιλέγουν άτομα που ασχολούνται έντονα με την γuμναστική για να λάβουν την πρωτεΐνη του και λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεις όλο το αυγό, μαζί με τον κρόκο του, γιατί είναι διαθέσιμες πολύ περισσότερες πρωτεΐνες.
Δείτε και αυτά