Η κρεατόσουπα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει πλούσια γεύση, θρεπτικά συστατικά και την απόλυτη άνεση του σπιτικού φαγητού. Εάν θέλεις να φτιάξεις την πιο ωραία κρεατόσουπα που έχεις δοκιμάσει ποτέ, το μυστικό κρύβεται όχι μόνο στην επιλογή των σωστών υλικών, αλλά και σε ορισμένες τεχνικές που κάνουν τη διαφορά. Ακολουθούν, πέρα από την απίστευτη συνταγή μας, που θα την βρεις μόνο στο Youweekly.gr, …
Η κρεατόσουπα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει πλούσια γεύση, θρεπτικά συστατικά και την απόλυτη άνεση του σπιτικού φαγητού. Εάν θέλεις να φτιάξεις την πιο ωραία κρεατόσουπα που έχεις δοκιμάσει ποτέ, το μυστικό κρύβεται όχι μόνο στην επιλογή των σωστών υλικών, αλλά και σε ορισμένες τεχνικές που κάνουν τη διαφορά.
Ακολουθούν, πέρα από την απίστευτη συνταγή μας, που θα την βρεις μόνο στο Youweekly.gr, έξι μυστικά για να γίνει η κρεατόσουπά σου πραγματικά ακαταμάχητη, με το κρέας να λιώνει στο στόμα και τον ζωμό πλούσιο σε γεύση.
Η συνταγή της κρεατόσουπας
- 1 κότσι μοσχαρίσιο με λίγο ψαχνό
- 1½ κιλό ελιά ή ποντίκι μόσχου, χωρίς κόκαλο
- 2 καρότα μεγάλα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 1 πράσο
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 κοτσάνια σέλερι με τα φύλλα του
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/4 φλιτζ. τσαγ. ζωμό κοτόπουλου
- 3 κ.σ. μπράντι
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 3/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Πλύνετε πολύ καλά το κόκαλο από το κότσι με άφθονο νερό.
- Καθαρίστε και πλύνετε το κρεμμύδι, τις πατάτες, το πράσο και τα καρότα και κόψτε τα σε μεσαία κομμάτια. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου.
- Κόψτε με μαχαίρι φιλεταρίσματος την ελιά ή το ποντίκι μόσχου σε μεσαία κομμάτια.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ζωμό κοτόπουλου με το κότσι, τα κομμάτια μοσχαριού, το σέλερι και τη δάφνη και αφήστε στη φωτιά να βράσουν για 1 ώρα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Βάλτε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέστε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα και το πράσο, που τα έχετε κόψει σε κομμάτια, και αφήστε τα να σοταριστούν για 10΄ σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήστε με το μπράντι και αφήστε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίξτε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα και βράστε για άλλα 30΄.
- Κατόπιν αλατοπιπερώστε, προσθέστε το βούτυρο, αφήστε τη σούπα να βράσει για άλλο 1΄ και κατεβάστε από τη φωτιά. Μοιράστε την κρεατόσουπα σε πιάτα και σερβίρετε.
Τα μυστικά που πρέπει να ακολουθήσεις
Η κρεατόσουπα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει πλούσια γεύση, θρεπτικά συστατικά και την απόλυτη άνεση του σπιτικού φαγητού. Εάν θέλεις να φτιάξεις την πιο ωραία κρεατόσουπα που έχεις δοκιμάσει ποτέ, το μυστικό κρύβεται όχι μόνο στην επιλογή των σωστών υλικών, αλλά και σε ορισμένες τεχνικές που κάνουν τη διαφορά.
Ακολουθούν, πέρα από την απίστευτη συνταγή μας, που θα την βρεις μόνο στο Youweekly.gr, έξι μυστικά για να γίνει η κρεατόσουπά σου πραγματικά ακαταμάχητη, με το κρέας να λιώνει στο στόμα και τον ζωμό πλούσιο σε γεύση.
Η συνταγή της κρεατόσουπας
- 1 κότσι μοσχαρίσιο με λίγο ψαχνό
- 1½ κιλό ελιά ή ποντίκι μόσχου, χωρίς κόκαλο
- 2 καρότα μεγάλα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 1 πράσο
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 κοτσάνια σέλερι με τα φύλλα του
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/4 φλιτζ. τσαγ. ζωμό κοτόπουλου
- 3 κ.σ. μπράντι
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 3/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Πλύνετε πολύ καλά το κόκαλο από το κότσι με άφθονο νερό.
- Καθαρίστε και πλύνετε το κρεμμύδι, τις πατάτες, το πράσο και τα καρότα και κόψτε τα σε μεσαία κομμάτια. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου.
- Κόψτε με μαχαίρι φιλεταρίσματος την ελιά ή το ποντίκι μόσχου σε μεσαία κομμάτια.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ζωμό κοτόπουλου με το κότσι, τα κομμάτια μοσχαριού, το σέλερι και τη δάφνη και αφήστε στη φωτιά να βράσουν για 1 ώρα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Βάλτε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέστε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα και το πράσο, που τα έχετε κόψει σε κομμάτια, και αφήστε τα να σοταριστούν για 10΄ σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήστε με το μπράντι και αφήστε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίξτε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα και βράστε για άλλα 30΄.
- Κατόπιν αλατοπιπερώστε, προσθέστε το βούτυρο, αφήστε τη σούπα να βράσει για άλλο 1΄ και κατεβάστε από τη φωτιά. Μοιράστε την κρεατόσουπα σε πιάτα και σερβίρετε.
Τα μυστικά που πρέπει να ακολουθήσεις
Επιλογή σωστού κρέατος
Για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η επιλογή του κρέατος είναι κρίσιμη. Ιδανικά, χρησιμοποίησε κρέας με κόκαλο, όπως μοσχαρίσια σπάλα ή λαιμό, γιατί τα κόκαλα απελευθερώνουν κολλαγόνο κατά το βρασμό, που κάνει τον ζωμό πιο πηχτό και γευστικό. Το μοσχάρι ή αρνί με λίγο λίπος είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές, γιατί το λίπος βοηθά στη δημιουργία ενός πλούσιου και αρωματικού ζωμού.
Αργό μαγείρεμα για μαλακό κρέας
Το κλειδί για να γίνει το κρέας απίστευτα μαλακό είναι το αργό και σταθερό μαγείρεμα. Ξεκίνα με δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, και μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει. Το κρέας χρειάζεται χρόνο για να μαλακώσει, ειδικά αν έχεις επιλέξει κομμάτια με συνδετικό ιστό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες, αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.
Σωστός αφρισμός
Κατά το βράσιμο του κρέατος, βγαίνουν στην επιφάνεια αφροί και ακαθαρσίες. Αυτά τα στοιχεία είναι υπεύθυνα για να γίνει ο ζωμός θολός. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αφαιρείς τον αφρό από την επιφάνεια του νερού με μια τρυπητή κουτάλα καθώς βράζει η σούπα. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο ζωμός καθαρός και να αναδειχθούν οι καθαρές γεύσεις του κρέατος και των λαχανικών.
Λαχανικά σε κατάλληλη στιγμή
Η προσθήκη των λαχανικών παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των γεύσεων της σούπας. Προτίμησε λαχανικά όπως καρότα, πατάτες, κρεμμύδι, σέλινο και πράσο. Τα λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στο μαγείρεμα σε φάσεις, ανάλογα με τον χρόνο που χρειάζονται για να μαλακώσουν. Για παράδειγμα, τα καρότα και τα κρεμμύδια μπορούν να μπουν νωρίτερα, ενώ οι πατάτες λίγο αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα λαχανικά θα είναι τέλεια μαγειρεμένα, χωρίς να λιώσουν υπερβολικά.
Προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών
Μια καλή κρεατόσουπα δεν χρειάζεται πολλά μπαχαρικά, αλλά μερικά σωστά επιλεγμένα μπορούν να απογειώσουν τη γεύση. Δάφνη, μπαχάρι, πιπέρι και θυμάρι είναι εξαιρετικά για να δώσουν βάθος και άρωμα στον ζωμό. Ακόμη, αν σου αρέσει η πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις μια μικρή ποσότητα από σκόρδο ή πιπεριές τσίλι για μια πινελιά έντασης.
Η τέλεια ισορροπία υφών και γεύσεων
Τέλος, η ισορροπία της σούπας είναι ζωτικής σημασίας. Ο ζωμός πρέπει να είναι πλούσιος και γευστικός, αλλά όχι υπερβολικά πηχτός. Για να επιτύχεις την τέλεια ισορροπία, μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό αν ο ζωμός σου φαίνεται αραιός. Αν πάλι είναι πολύ πυκνός, πρόσθεσε λίγο επιπλέον ζεστό νερό ή ζωμό.
Μπόνους Συμβουλή: Άφησε τη σούπα να “ξεκουραστεί”
Όπως τα περισσότερα φαγητά που βασίζονται στον ζωμό, η κρεατόσουπα βελτιώνεται με το χρόνο. Αφού τελειώσεις το μαγείρεμα, άφησε τη σούπα να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά πριν τη σερβίρεις. Αυτό επιτρέπει στις γεύσεις να “δέσουν” καλύτερα και στο κρέας να παραμείνει ζουμερό.
Κι αν θες και κάτι γλυκό μετά από αυτό, αλλά να φτιάχνετε εύκολα, ρίξε μια ματιά εδώ, έχουμε να σου προτείνουμε κάτι πολύ δυνατό.
Δείτε και αυτά