Ελαφριά τυρόπιτα της στιγμής με ανθότυρο και δυόσμο


    Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης, κρατσανιστής, μοσχοβολιστής τυρόπιτας; Ειδικά το κυριακάτικο τραπέζι δεν γίνεται να μην την συμπεριλαμβάνει. Μία συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε είν…


    Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης, κρατσανιστής, μοσχοβολιστής τυρόπιτας; Ειδικά το κυριακάτικο τραπέζι δεν γίνεται να μην την συμπεριλαμβάνει. Μία συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε είναι αυτή η ελαφριά τυρόπιτα με δυόσμο και ανθότυρο, μία πίτα που θα λατρέψουν όλοι. Αν νηστεύετε, τότε πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτή τη νηστίσιμη τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο.

    • 12 φύλλα κρούστας
    • 80 ml ελαιόλαδο
    • μαυροκούκι και σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε)

    Για τη γέμιση

    • 400 γρ. «φέτα» light
    • 250 γρ. ανθότυρο
    • 250 γρ. αλειφώδες ξινοτύρι (κατίκι ή τσαλαφούτι ή νιβατό ή γαλοτύρι ή ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει)
    • 2 αυγά για τη γέμιση + 1 κρόκος για την επάλειψη της πίτας
    • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. σούπας ξερός
    • 2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό
    • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καuτερό
    • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
    • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

     Ελαφριά τυρόπιτα με ανθότυρο και δυόσμο έτοιμη στη στιγμή

    • Σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και ανακατεύουμε.
    • Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
    • Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε).
    • Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη.
    • Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
    • Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα.
    • Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 180° C.
    • Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια.
    • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
    • Ψήνουμε για 1 ώρα.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά