Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης, κρατσανιστής, μοσχοβολιστής τυρόπιτας; Ειδικά το κυριακάτικο τραπέζι δεν γίνεται να μην την συμπεριλαμβάνει. Μία συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε είν…
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης, κρατσανιστής, μοσχοβολιστής τυρόπιτας; Ειδικά το κυριακάτικο τραπέζι δεν γίνεται να μην την συμπεριλαμβάνει. Μία συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε είναι αυτή η ελαφριά τυρόπιτα με δυόσμο και ανθότυρο, μία πίτα που θα λατρέψουν όλοι. Αν νηστεύετε, τότε πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτή τη νηστίσιμη τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο.
- 12 φύλλα κρούστας
- 80 ml ελαιόλαδο
- μαυροκούκι και σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε)
Για τη γέμιση
- 400 γρ. «φέτα» light
- 250 γρ. ανθότυρο
- 250 γρ. αλειφώδες ξινοτύρι (κατίκι ή τσαλαφούτι ή νιβατό ή γαλοτύρι ή ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει)
- 2 αυγά για τη γέμιση + 1 κρόκος για την επάλειψη της πίτας
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. σούπας ξερός
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καuτερό
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε).
- Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη.
- Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
- Ψήνουμε για 1 ώρα.