Αν αναζητάτε ένα ελαφρύ, γευστικό και υγιεινό γλυκό, το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού και καρότου είναι η ιδανική επιλογή. Με την υπέροχη αρωματική ένταση του πορτοκαλιού και τη φυσική γλυκύτητα του καρότου, αυτό το κέικ είναι τέλειο για κάθε περίσταση, είτε θέλετε ένα συνοδευτικό για τον καφέ σας είτε ένα θρεπτικό επιδόρπιο.
Αν αναζητάτε ένα ελαφρύ, γευστικό και υγιεινό γλυκό, το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού και καρότου είναι η ιδανική επιλογή. Με την υπέροχη αρωματική ένταση του πορτοκαλιού και τη φυσική γλυκύτητα του καρότου, αυτό το κέικ είναι τέλειο για κάθε περίσταση, είτε θέλετε ένα συνοδευτικό για τον καφέ σας είτε ένα θρεπτικό επιδόρπιο.
Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι
- 2 πορτοκάλια (χυμός και ξύσμα)
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη (ή καστανή ζάχαρη)
- 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
- 1/2 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι νερό ή πορτοκαλί λικέρ (προαιρετικά)
- Προετοιμασία φούρνου & φόρμας: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε ελαφρώς ή καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα για κέικ διαμέτρου περίπου 22 εκ.
- Ανάμειξη ξηρών υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα (αν την επιλέξετε). Ανακατέψτε καλά.
- Προσθήκη υγρών συστατικών: Ρίξτε τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λάδι και το νερό ή το λικέρ πορτοκαλιού, αν επιθυμείτε. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ψήσιμο: Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για περίπου 30-40 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί σωστά, εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο – αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφήνετε να κρυώσει: Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το στη φόρμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ το σε σχάρα ώστε να κρυώσει εντελώς.
- Τελική πινελιά: Αν θέλετε, πασπαλίστε με λίγη άχνη ζάχαρη ή προσθέστε επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού για περισσότερη φρεσκάδα.