Η σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά συνοδευτικά, που δίνει νοστιμιά σε πιάτα όπως ο μπακαλιάρος, τα λαχανικά και πολλά ακόμα. Ωστόσο, παρά τη μοναδική της γεύση, πολλοί την αποφεύγουν λόγω της έντονης μυρωδιάς του σκόρδου που μπορεί να μείνει για ώρες. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα μοιραστούμε μαζί σας την πιο τέλεια συνταγή σκορδαλιάς, καθώς και έξυπνα tips για να α…
Η σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά συνοδευτικά, που δίνει νοστιμιά σε πιάτα όπως ο μπακαλιάρος, τα λαχανικά και πολλά ακόμα. Ωστόσο, παρά τη μοναδική της γεύση, πολλοί την αποφεύγουν λόγω της έντονης μυρωδιάς του σκόρδου που μπορεί να μείνει για ώρες.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα μοιραστούμε μαζί σας την πιο τέλεια συνταγή σκορδαλιάς, καθώς και έξυπνα tips για να απολαύσετε την αυθεντική της γεύση χωρίς… ανεπιθύμητες συνέπειες!
Τι θα χρειαστείτε για την σκορδαλιά
- 6-7 πατάτες
- 4-5 σκελ. σκόρδο
- 1/2 λεμόνι
- 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
- ηλιέλαιο
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 1 αυγό
Εκτέλεση συνταγής
Η σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά συνοδευτικά, που δίνει νοστιμιά σε πιάτα όπως ο μπακαλιάρος, τα λαχανικά και πολλά ακόμα. Ωστόσο, παρά τη μοναδική της γεύση, πολλοί την αποφεύγουν λόγω της έντονης μυρωδιάς του σκόρδου που μπορεί να μείνει για ώρες.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα μοιραστούμε μαζί σας την πιο τέλεια συνταγή σκορδαλιάς, καθώς και έξυπνα tips για να απολαύσετε την αυθεντική της γεύση χωρίς… ανεπιθύμητες συνέπειες!
Τι θα χρειαστείτε για την σκορδαλιά
- 6-7 πατάτες
- 4-5 σκελ. σκόρδο
- 1/2 λεμόνι
- 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
- ηλιέλαιο
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 1 αυγό
Εκτέλεση συνταγής
Δείτε επίσης: “Τσουχτερός” ο μπακαλιάρος της 25ης Μαρτίου: Στα ύψη φέτος η τιμή του!
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε την κάθε μια πατάτα σε καρέ.
- Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
- Όσο βράζουν καθαρίζουμε το σκόρδο.
- Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.
- Τις πολτοποιούμε όσο ακόμα είναι καuτές.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι.
- Αναμειγνύουμε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.
- Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
- Αν χρησιμοποιήσουμε αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καuτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).
- Το μίγμα γίνεται κάτασπρο από το αυγό και αφράτο.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.
Πως να μην μυρίζετε σκόρδο
- Αμερικάνοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι γάλα μπορεί να καταπολεμήσει σε μεγάλο βαθμό τη μυρωδιά του σκόρδου.
- Κάποιοι άλλοι ερευνητές ύστερα από απανωτά πειράματα απέδειξαν ότι το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της οσμής του σκόρδου, απ’ όλες τις αρωματικές τσίχλες μαζί.
- Οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην αναπνοή η κατανάλωση σκόρδου. Με τα ένζυμα που περιέχουν να “κάνουν τη δουλειά” και να λειτουργούν σαν αντίδοτο στις δυσάρεστες οσμές.