Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Τα μυστικά για να βγει τέλειο το κουρκούτι


    Αν υπάρχει ένα φαγητό που συνδέεται όσο κανένα άλλο με την 25η Μαρτίου, αυτό είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς έχει βαθιές ρίζες τόσο στη θρησκευτική παράδοση όσο και στην ελληνική ιστορία.Η περίοδος της Σαρακοστής είναι η πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όμως υπάρχουν δύο ημερομηνίες κατά τις οποίες καταλύεται το ψάρι: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου …


    Αν υπάρχει ένα φαγητό που συνδέεται όσο κανένα άλλο με την 25η Μαρτίου, αυτό είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς έχει βαθιές ρίζες τόσο στη θρησκευτική παράδοση όσο και στην ελληνική ιστορία.

    Η περίοδος της Σαρακοστής είναι η πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όμως υπάρχουν δύο ημερομηνίες κατά τις οποίες καταλύεται το ψάρι: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) και η Κυριακή των Βαΐων. Για να ετοιμάσετε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο, ακολουθήστε τα παρακάτω μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

    Υλικά για τον μπακαλιάρο με κουρκούτι

    • 2 τεμάχιο/ια παστός μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
    • Λιγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
    • Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

    Εκτέλεση

    • Έχουμε φροντίσει 2 με 3 ήμερες πριν να τον ξαλμυρίζουμε σωστά  όπως σας δίνω στα μυστικά παρακάτω και αφού έχεις ετοιμάσει το κουρκούτι σύμφωνα με τις συμβουλές μου.
    • Κόβουμε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια (μερίδες) και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει κάθε ίχνος υγρασίας.
    • Βάζουμε αλεύρι για πανάρισμα σε ένα μικρό ταψί.
    • Πρώτα πρέπει να πανάρουμε τα κομμάτια του σε αλεύρι..
    • Βάζουμε τα στεγνά κομμάτια  μέσα στο αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά κάθε κομμάτι.
    • Το αλεύρι θα τραβήξει τυχόν υγρασία που έχει μείνει  και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει το κουρκούτι.
    • Ωστόσο ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ηλιέλαιο.
    • Το ηλιέλαιο πρέπει να καλύπτει το κάθε κομμάτι μέχρι τη μέση του.
    • Τινάζουμε ένα ένα τα κομμάτια να φύγει το περιττό αλεύρι.
    • Ανακατεύουμε το κουρκούτι που έχουμε ετοιμάσει στο μπολ.
    • Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι  μέσα.
    • Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό.
    • Έτσι θα γίνει πολύ τραγανό και δεν θα τραβήξει λάδια.
    • Βάζουμε τα κομμάτια και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    • Αφήνουμε να ροδίσει για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο και από την άλλη για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
    • Κάνει κρούστα ολόγυρα και ροδίζει προστατεύοντας τον.
    • Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια  σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το περιττό λάδι.

    Μυστικά

    • Για να κόβεται σε ωραία κομμάτια χωρίς να διαλύεται, αφού τον στεγνώσετε καλά, αφήστε τον στο ψυγείο να παγώσει αν έχετε το χρόνο.
    • Αφού τον κόψεις σε κομμάτια που θέλεις τον στεγνώνεις καλά. Κάθε κομμάτι πρέπει να είναι τελείως στεγνό.
    • Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μέσα στο κουρκούτι.
    • Να θυμάσαι ότι το κουρκούτι να είναι παγωμένο και ανακατεύεις κάθε φορά πριν βουτήξεις.
    • Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτά προσθέτοντας ένα ένα τα κομμάτια.
    • Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί, πέφτει η θερμοκρασία του και δεν θα γίνει τραγανό.
    • Έτσι αντί να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι μαλακώνει το κουρκούτι και τραβάει λάδι στο εσωτερικό του.
    • 3 λεπτά από κάθε πλευρά είναι αρκετό μέχρι να ροδίσει.
    • Τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

    Πηγή: argiro.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά