Αν υπάρχει ένα φαγητό που συνδέεται όσο κανένα άλλο με την 25η Μαρτίου, αυτό είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς έχει βαθιές ρίζες τόσο στη θρησκευτική παράδοση όσο και στην ελληνική ιστορία.Η περίοδος της Σαρακοστής είναι η πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όμως υπάρχουν δύο ημερομηνίες κατά τις οποίες καταλύεται το ψάρι: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου …
Αν υπάρχει ένα φαγητό που συνδέεται όσο κανένα άλλο με την 25η Μαρτίου, αυτό είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς έχει βαθιές ρίζες τόσο στη θρησκευτική παράδοση όσο και στην ελληνική ιστορία.
Η περίοδος της Σαρακοστής είναι η πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όμως υπάρχουν δύο ημερομηνίες κατά τις οποίες καταλύεται το ψάρι: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) και η Κυριακή των Βαΐων. Για να ετοιμάσετε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο, ακολουθήστε τα παρακάτω μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά για τον μπακαλιάρο με κουρκούτι
- 2 τεμάχιο/ια παστός μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- Λιγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Εκτέλεση
- Έχουμε φροντίσει 2 με 3 ήμερες πριν να τον ξαλμυρίζουμε σωστά όπως σας δίνω στα μυστικά παρακάτω και αφού έχεις ετοιμάσει το κουρκούτι σύμφωνα με τις συμβουλές μου.
- Κόβουμε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια (μερίδες) και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει κάθε ίχνος υγρασίας.
- Βάζουμε αλεύρι για πανάρισμα σε ένα μικρό ταψί.
- Πρώτα πρέπει να πανάρουμε τα κομμάτια του σε αλεύρι..
- Βάζουμε τα στεγνά κομμάτια μέσα στο αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά κάθε κομμάτι.
- Το αλεύρι θα τραβήξει τυχόν υγρασία που έχει μείνει και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει το κουρκούτι.
- Ωστόσο ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ηλιέλαιο.
- Το ηλιέλαιο πρέπει να καλύπτει το κάθε κομμάτι μέχρι τη μέση του.
- Τινάζουμε ένα ένα τα κομμάτια να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Ανακατεύουμε το κουρκούτι που έχουμε ετοιμάσει στο μπολ.
- Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μέσα.
- Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό.
- Έτσι θα γίνει πολύ τραγανό και δεν θα τραβήξει λάδια.
- Βάζουμε τα κομμάτια και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε να ροδίσει για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο και από την άλλη για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
- Κάνει κρούστα ολόγυρα και ροδίζει προστατεύοντας τον.
- Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το περιττό λάδι.
Μυστικά
- Για να κόβεται σε ωραία κομμάτια χωρίς να διαλύεται, αφού τον στεγνώσετε καλά, αφήστε τον στο ψυγείο να παγώσει αν έχετε το χρόνο.
- Αφού τον κόψεις σε κομμάτια που θέλεις τον στεγνώνεις καλά. Κάθε κομμάτι πρέπει να είναι τελείως στεγνό.
- Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μέσα στο κουρκούτι.
- Να θυμάσαι ότι το κουρκούτι να είναι παγωμένο και ανακατεύεις κάθε φορά πριν βουτήξεις.
- Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτά προσθέτοντας ένα ένα τα κομμάτια.
- Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί, πέφτει η θερμοκρασία του και δεν θα γίνει τραγανό.
- Έτσι αντί να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι μαλακώνει το κουρκούτι και τραβάει λάδι στο εσωτερικό του.
- 3 λεπτά από κάθε πλευρά είναι αρκετό μέχρι να ροδίσει.
- Τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε και αυτά