Ηπειρώτικη ρυζόπιτα: Παραδοσιακή πίτα με ρύζι

    Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια εύκολη, λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή. Φτιάξτε Ηπειρώτικη πίτα ή αλλιώς ρυζόπιτα με ελάχιστα υλικά. Είμαστε σίγουροι, ότι θα ξετρελαθείτε. Ωστόσο, αν δε σας αρέσει το ρύζι στις πίτες, δείτε εδώ μια συνταγή για πίτσα σπέσιαλ.

    Για το φύλλο

    • 1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα
    • 200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
    • 3 αυγά
    • 1 φλιτζάνι γάλα

    Για τη γέμιση

    • 400 γραμμάρια τυρί φέτα
    • 400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
    • 1 ½ φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα
    • λίγο αλάτι
    • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
    • Ανακατεύουμε τα τυριά ψιλοκομμένα με το μισοβρασμένο ρύζι και με λίγο αλάτι.
    • Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα-ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε τη γέμιση, εναλλάξ με τα φύλλα.
    • Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
    • Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάνω στη πίτα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
    • Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
    • Μην πιέσετε τα φύλλα ώστε να βγει αφράτη η πίτα.

    Πίτα: Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ!

    • 9 φύλλα κρούστας
    • 450 γρ. διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
    • 150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
    • 2 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
    • 3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 4 αυγά χτυπημένα
    • 3 κ.σ. βιτάμ + λιωμένο βιτάμ για άλειμμα των φύλλων
    • λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ

    • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βιτάμ, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη να ενσωματωθεί πλήρως.
    • Με μια κίνηση ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς.
    • Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα, τα τυριά και το ζαμπόν.
    • Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά να ενσωματωθούν.
    • Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και τοποθετούμε 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρωμένα ένα ένα.
    • Προσθέτουμε το μείγμα, το στρώνουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα και πάλι βουτυρωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τα επάνω φύλλα τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και από τις δύο πλευρές.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά