Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια εύκολη, λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή. Φτιάξτε Ηπειρώτικη πίτα ή αλλιώς ρυζόπιτα με ελάχιστα υλικά. Είμαστε σίγουροι, ότι θα ξετρελαθείτε. Ωστόσο, αν δε σας αρέσει το ρύζι στις πίτες, δείτε εδώ μια συνταγή για πίτσα σπέσιαλ.
Για το φύλλο
- 1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα
- 200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
Για τη γέμιση
- 400 γραμμάρια τυρί φέτα
- 400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
- 1 ½ φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα
- λίγο αλάτι
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
- Ανακατεύουμε τα τυριά ψιλοκομμένα με το μισοβρασμένο ρύζι και με λίγο αλάτι.
- Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα-ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε τη γέμιση, εναλλάξ με τα φύλλα.
- Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάνω στη πίτα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
- Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
- Μην πιέσετε τα φύλλα ώστε να βγει αφράτη η πίτα.
Πίτα: Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ!
- 9 φύλλα κρούστας
- 450 γρ. διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
- 150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
- 2 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 αυγά χτυπημένα
- 3 κ.σ. βιτάμ + λιωμένο βιτάμ για άλειμμα των φύλλων
- λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βιτάμ, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη να ενσωματωθεί πλήρως.
- Με μια κίνηση ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα, τα τυριά και το ζαμπόν.
- Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά να ενσωματωθούν.
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και τοποθετούμε 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρωμένα ένα ένα.
- Προσθέτουμε το μείγμα, το στρώνουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα και πάλι βουτυρωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τα επάνω φύλλα τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και από τις δύο πλευρές.