Η τυρόπιτα κουρού είναι μία ξεχωριστή κατηγορία τυρόπιτας, που τη λατρεύουν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Η κουρού, ωστόσο, μπορεί να μαγειρευτεί σε διάφορες παραλλαγές, μία από τις οποίες είναι και αυτή …
Η τυρόπιτα κουρού είναι μία ξεχωριστή κατηγορία τυρόπιτας, που τη λατρεύουν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Η κουρού, ωστόσο, μπορεί να μαγειρευτεί σε διάφορες παραλλαγές, μία από τις οποίες είναι και αυτή η ολικής άλεσης με φέτα που λιώνει στο στόμα. Παράλληλα, δοκιμάστε αυτή τη γρήγορη τυρόπιτα με κασέρι και φέτα.
- 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- ½ κγ αλάτι
- 120 γρ βούτυρο λιωμένο
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 200 γρ γιαούρτι
- Σουσάμι για γαρνίρισμα
- Βρώμη για γαρνίρισμα
- ηλιόσποροι για γαρνίρισμα
- 1 αυγό για επάλειψη
Για τη γέμιση:
- 400 γρ φέτα
- 2 αυγά
- 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
- ½ κγ πιπέρι
- 90 ml φρέσκο γάλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη σε ένα μπολ ενώνω το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Προσθέτω το αυγό και το γιαούρτι ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
- Τέλος ρίχνω σταδιακά τα άλευρα με το μπείκιν πάουντερ, ζυμώνω καλά.
- Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
- Θρυμματίζω μέσα τους τη φέτα, προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα, το πιπέρι και το γάλα ανακατεύοντας καλά.
- Χωρίζω το φύλλο στα δύο και ανοίγω με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια το ένα μέρος.
- Αλείφω ένα ταψί 30 x 27 εκ με βούτυρο και μεταφέρω σε αυτό το φύλλο.
- Απλώνω πάνω του τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού.
- Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, το βάζω από πάνω και πιέζω τις άκρες να κολλήσουν καλά.
- Χτυπάω το αυγό με 1 ΚΣ νερό, αλείφω με αυτό το φύλλο και πασπαλίζω με σουσάμι, βρόμη και ηλιόσπορο.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 60 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
Πηγή: paxxi.gr
Δείτε και αυτά