Πέρα από το κέικ, η γαλατόπιτα είναι το πιο ωραίο φαγητό που λειτουργεί ως σνακ για κάθε ώρα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την παραδοσιακή συνταγή από τα βάθη της Μάνης με καραμελωμένο φύλλο και κρέμα του ονείρου!Δείτε επίσης: Κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη και αυγά στο πι και φι – Έτοιμο σε 15′Πηγή: argiro.gr
Πέρα από το κέικ, η γαλατόπιτα είναι το πιο ωραίο φαγητό που λειτουργεί ως σνακ για κάθε ώρα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την παραδοσιακή συνταγή από τα βάθη της Μάνης με καραμελωμένο φύλλο και κρέμα του ονείρου!
Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την γαλατόπιτα Μάνης
Υλικά
Για τη γαλατόπιτα
- 9 φύλλα κρούστας
- 100 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αμύγδαλο
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 lt γάλα φρέσκο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. σιμιγδάλι
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 4 βανίλιες
- 5 αυγά
- 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 λεμόνι (ξύσμα)
Για την επικάλυψη
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- Για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ.
Δείτε επίσης: Κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη και αυγά στο πι και φι – Έτοιμο σε 15′
Εκτέλεση
Για τη κρέμα
- Βάζουμε σε ένα μπoλ, τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
- Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.
- Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
- Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.
- Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά με σύρμα.
- Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.
Για το μείγμα
- Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το στήσιμο
- Στρώνουμε τα φύλλα ανά 3.
- Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί 32 εκ.
- Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα.
- Πασπαλίζουμε με το μείγμα.
- Συνεχίζουμε και απλώνουμε 3 φύλλα (να προεξέχουν στις άκρες) αφού τα βουτυρώσουμε και πασπαλίζουμε με μείγμα.
- Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.
- Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.
Για τη κρούστα
- Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια της.
- Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της
- Η μέση της μένει ακάλυπτη, γι’ αυτό και η κρούστα ροδίζει πολύ.
- Αλείφουμε τα φύλλα γύρω γύρω με όσο βούτυρο περισσέψει.
Ψήσιμο
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά το φύλλο και καραμελώσει η επιφάνεια της.
- Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
- Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
- Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το γλυκό και το διατηρούν κριτσανιστό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε και αυτά