Παραδοσιακή γαλατόπιτα Μάνης: Τα μυστικά για καραμελωμένο φύλλο και βουτυρένια υφή στην κρέμα


    Πέρα από το κέικ, η γαλατόπιτα είναι το πιο ωραίο φαγητό που λειτουργεί ως σνακ για κάθε ώρα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την παραδοσιακή συνταγή από τα βάθη της Μάνης με καραμελωμένο φύλλο και κρέμα του ονείρου!Δείτε επίσης: Κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη και αυγά στο πι και φι – Έτοιμο σε 15′Πηγή: argiro.gr


    Πέρα από το κέικ, η γαλατόπιτα είναι το πιο ωραίο φαγητό που λειτουργεί ως σνακ για κάθε ώρα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την παραδοσιακή συνταγή από τα βάθη της Μάνης με καραμελωμένο φύλλο και κρέμα του ονείρου!

    Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την γαλατόπιτα Μάνης

    Υλικά

    Για τη γαλατόπιτα

    • 9 φύλλα κρούστας
    • 100 γρ. ζάχαρη
    • 200 γρ. αμύγδαλο
    • 100 γρ. βούτυρο
    • 1 κ.γ. κανέλα
    • 2 lt γάλα φρέσκο
    • 300 γρ. ζάχαρη
    • 100 γρ. σιμιγδάλι
    • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
    • 4 βανίλιες
    • 5 αυγά
    • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 1 λεμόνι (ξύσμα)

    Για την επικάλυψη

    • 100 γρ. ζάχαρη
    • 2 αυγά
    • Για το σερβίρισμα
    • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1 κ.γ.

    Δείτε επίσης: Κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη και αυγά στο πι και φι – Έτοιμο σε 15′

    Εκτέλεση

    Για τη κρέμα

    • Βάζουμε σε ένα μπoλ, τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
    • Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.
    • Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
    • Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.
    • Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας.
    • Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά με σύρμα.
    • Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.

    Για το μείγμα

    • Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
    • Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
    • Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Για το στήσιμο

    • Στρώνουμε τα φύλλα ανά 3.
    • Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί 32 εκ.
    • Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα.
    • Πασπαλίζουμε με το μείγμα.
    • Συνεχίζουμε και απλώνουμε 3 φύλλα (να προεξέχουν στις άκρες) αφού τα βουτυρώσουμε και πασπαλίζουμε με μείγμα.
    • Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.
    • Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.

    Για τη κρούστα

    • Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια της.
    • Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της
    • Η μέση της μένει ακάλυπτη, γι’ αυτό και η κρούστα ροδίζει πολύ.
    • Αλείφουμε τα φύλλα γύρω γύρω με όσο βούτυρο περισσέψει.

    Ψήσιμο

    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά το φύλλο και καραμελώσει η επιφάνεια της.
    • Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
    • Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
    • Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το γλυκό και το διατηρούν κριτσανιστό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

    Πηγή: argiro.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά