Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Τηγανιά κοτόπουλο «μούρλια» με 2 φρούτα – Έτοιμη σε 10 λεπτά


    Πεντανόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τηγανιά κοτόπουλο «μούρλια», που θα απογειώσει το τραπέζι σας. Η γνωστή μαγείρισσα μοιράστηκε το κόλπο της με τα 2 φρούτα και εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην κουζίνα και να τελειώσουμε σε 10 λεπτά. Εσείς; Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για πουτίγκα με σάλτσα φράουλας.
    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγά…


    Πεντανόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τηγανιά κοτόπουλο «μούρλια», που θα απογειώσει το τραπέζι σας. Η γνωστή μαγείρισσα μοιράστηκε το κόλπο της με τα 2 φρούτα και εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην κουζίνα και να τελειώσουμε σε 10 λεπτά. Εσείς;

    Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για πουτίγκα με σάλτσα φράουλας.

    Υλικά

    • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε μπουκίτσες
    • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
    • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
    • 30 γρ. ελαιόλαδο
    • 1 κλων. θυμάρι
    • 1 μήλο καθαρισμένο (κομμένο σε μικρά καρέ)
    • 50 γρ. κονιάκ
    • 50 μαυροδάφνη
    • 200 γρ. ζωμό κότας
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
    • 10 κάστανα βρασμένα
    • 10 γρ. κρύο βούτυρο
    • Λίγο σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα
    • 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    • 1750 γρ. ζωμό κότας
    • Αλάτι κατά βούληση
    • 3 κ.σ. βούτυρο
    • Παρμεζάνα ψιλοτριμμένη (ή πεκορίνο)

    Εκτέλεση

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση.

    Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τις μπουκίτσες κοτόπουλο γύρω γύρω, για 2-3′ από κάθε πλευρά.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2-3′ να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε το μήλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

    Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα κάστανα. Σοτάρουμε για 2′.

    Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

    Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και το ζωμό κοτόπουλο και βράζουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι για να γυαλίσει η σάλτσα.

    Ανακινούμε το τηγάνι να λιώσει με την θερμοκρασία των υλικών.

    Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

    Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση.

    Αλατίζουμε κατά βούληση.

    Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει.

    Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει.

    Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

    Αφήνουμε την κατσαρόλα με τον πουρέ να σταθεί για 5 λεπτά, σκεπασμένη.

    Σερβίρεται ζεστός κι αφράτος.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά