Το κοτόπουλο αν και ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στεγνώσει. Όσες φορές και αν έχεις προσπαθήσει, πάντα το κοτόπουλο στεγνώνει. Ψυχραιμία. Σου έχουμε το μυστικό των chef. Με την ευκαιρία, δέιτε πως θα αξιοποιήσετε το κρέας που περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πώς να αποψύξετε το κοτόπουλο με τον πιο ασφαλή τρόπο – Δείτε τι πρέπει…
Το κοτόπουλο αν και ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στεγνώσει. Όσες φορές και αν έχεις προσπαθήσει, πάντα το κοτόπουλο στεγνώνει. Ψυχραιμία. Σου έχουμε το μυστικό των chef. Με την ευκαιρία, δέιτε πως θα αξιοποιήσετε το κρέας που περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πώς να αποψύξετε το κοτόπουλο με τον πιο ασφαλή τρόπο – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
Το τρικ είναι ένα, εύκολο και ανέξοδο. Αφού διαβάσεις το παρακάτω μυστικό, κάλεσε τους φίλους σου για γεύμα. Θα τους εντυπωσιάσεις με το πόσο ζουμερό είναι το κοτόπουλο που έχεις φτιάξεις για εκείνους.
Κάτω από το ταψί με το κοτόπουλο, τοποθέτησε μία πολύ μικρή κατσαρόλα με νερό και λάδι. Το επιπλέον νερό θα βοηθήσει ώστε το κοτόπουλό σου να μη στεγνώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΟC στον αέρα. Μαρινάρουμε το φιλέτο κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και το βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα. Ψήνουμε το φιλέτο μας για 30-35 λεπτά, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 72-75οC.
Μόλις ψηθεί, μεταφέρουμε το φιλέτο μας σε ένα πιάτο, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας συνοδεύοντάς το με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.
Οπωσδήποτε τηρούμε τους χρόνους ψησίματος και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κρέας μας ξεσκέπαστο όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί.
Κρέας στο τηγάνι: Το μυστικό για πιο υγιεινό μαγείρεμα με λιγότερες θερμίδες σε 5 βήματα
Το τηγάνι και τα κάρβουνα σίγουρα προσδίδουν μοναδική γεύση σε κάθε είδους κρέας. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, καλό είναι να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους μαγειρέματος με μέτρο. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό των σεφ για να ροδίζει πάντα το κοτόπουλο.
Κοτόπουλο στη σχάρα, πανσέτες στα κάρβουνα, και πολλά άλλα πιάτα με βάση το κρέας παρελαύνουν από το τραπέζι της βραδινής εξόδου. Κάθε ταβέρνα ή μεζεδοπωλείο που σέβεται τον εαυτό του έχει στον (μικρό ή μεγάλο) κατάλογό του τηγανητά εδέσματα και νόστιμους μεζέδες ψημένους στα κάρβουνα, αλλά και έναν ψήστη που έχει αναγάγει σε τέχνη το ψήσιμο του κρέατος.
Από την άλλη, το τηγάνισμα και το ψήσιμο σε γκριλ ή πλάκα προσφέρονται για να ετοιμάσουμε ένα γεύμα στα γρήγορα, όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας ή όταν δεν θέλουμε να περνάμε πάνω από 20 λεπτά στην κουζίνα (ανήκω σε αυτή την κατηγορία).
Όσο νόστιμο κι αν γίνεται το φαγητό μας με τις παραπάνω μεθόδους, οι ειδικοί συστήνουν να τις χρησιμοποιούμε με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Συνιστούν να επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας ηπιότερους τρόπους ψησίματους του κρέατος, όπως το βράσιμο, το ψήσιμο στον ατμό, το μαγείρεμα στη γάστρα ή στον φούρνο, και να κρατάμε το τηγάνισμα και το barbeque για κάποιες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.
Τι συμβαίνει με το τηγάνισμα
Το τηγάνισμα καταστρέφει μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών ουσιών και των βιταμινών που περιέχουν οι τροφές. Επίσης, μέρος της λιπαρής ύλης που χρησιμοποιούμε (π.χ. ελαιόλαδο, βούτυρο κ.ά.) απορροφάται από το τρόφιμο, αυξάνοντας έτσι τις συνολικές του θερμίδες. Σαν να μην έφταναν αυτά, τα τηγανητά τείνουν να έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά.
Και η λίστα συνεχίζεται: Κατά το τηγάνισμα, οι λιπαρές ύλες οξειδώνονται και οδηγούν στον σχηματισμό ακρολεΐνης και υπεροξειδίων, ουσιών που θεωρούνται βλαπτικές για την υγεία μας. Επιπλέον, η έκθεση του κρέατος σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (όπως συμβαίνει κατά το ψήσιμο) έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται τα λεγόμενα υποπροϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Αρκετές μελέτες, μάλιστα, αναφέρονται στη σχέση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών και της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία.
Συμβουλές για πιο υγιεινό τηγάνισμα
- Καλό είναι να περιορίζουμε τον χρόνο τηγανίσματος στο λιγότερο δυνατό.
- Συστήνεται η χρήση του ίδιου ελαιολάδου έως 3 φορές, του «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου» έως 8 φορές, ενώ τα σπορέλαια πρέπει να αλλάζονται μετά από κάθε χρήση.
- Αφού βγάλουμε τα τρόφιμα από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Δεν καταναλώνουμε τα μέρη του τροφίμου που έχουν ξεροψηθεί ή καεί.
- Δεν χρησιμοποιούμε πιρούνι για να γυρίζουμε τα τρόφιμα, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί τους.
Σε 15 λεπτά έτοιμο: Το απλό κόλπο για να ξεπαγώσετε το κρέας… στο πιτς φυτίλι
Το κρέας είναι ένα από τα αγαπημένα μας τρόφιμα και χρειάζεται πάντοτε προσοχή στη διαχείρισή του, με το ξεπάγωμα να είναι ένα θέμα σημαντικό, ειδικά στον χρόνο όπου είναι έτοιμο το κρέας.
Δεν είναι λίγες οι φορές, φυσικά, όπου δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να κάνουμε το κρέας να ξεπαγώσει πιο γρήγορα, έχοντας την πίεση του χρόνο. Κι όμως, φτάνει περίπου ένα τέταρτο για να τα καταφέρουμε.
Έτσι θα το ξεπαγώσετε γρήγορα
Για αρχή ζεστάνετε νερό μέσα σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε το μέχρι να δημιουργηθούν οι πρώτες φυσαλίδες στον πάτο της κατσαρόλας.
Τοποθετήστε το κρέας μέσα σε polybag σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς και βάλτε το μέσα στο νερό, κλείνοντας το καπάκι της κατσαρόλας και έχοντας τη φωτιά σε πολύ χαμηλή στάθμη.
Ιδανικά, τα κομμάτια πρέπει να είναι μικρά ώστε να ξεπαγώσουν πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται πάνω από 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφού αποσύρετε το νερό από τη φωτιά και βγάλετε το κρέας από το ζεστό νερό, μπορείτε να το μαγειρέψτε κανονικά. Αυτό το τιπ μπορείτε να το εφαρμόσετε και στο κοτόπουλο το οποίο μάλιστα χρειάζεται μόλις 10 λεπτά, ενώ υπάρχει και τρόπος να ξαναζεστάνουμε αυτό που περίσσεψε.
Δείτε και αυτά