Χριστουγεννιάτικος πειρασμός: Τσουρέκι γεμιστό με κάστανο


    Όταν ακούμε την λέξη τσουρέκι, το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι Χριστούγεννα, οικογένεια και απόλυτη απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Αυτό το τελευταίο, έχει σκοπό αυτό το άρθρο να σας το εξασφαλίσει! Ρίξτε μια ματιά επίσης και στην συνταγή για βασιλόπιτα, αν θέλετε να δείτε ποιος είναι ο τυχερός της χρονιάς που έρχεται!Θα μάθετε να φτιάχνετε σήμερα την πιο νόστιμη συνταγή για τσουρέκι γεμισμένο μ…

    ...α τα υπέροχα χειμωνιάτικα κάστανα που θα απογειώσουν την γεύση και θα σας κάνει να θέλετε να φάτε κι 'άλλο, κι' άλλο. ΥλικάΓια τη ζύμη: 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική 3 κ.γ. μαγιά ξερή Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ¼ κ.γ. μαστίχα ¼ κ.γ. μαχλέπι 3 αυγά, large 120 ml γάλα, πλήρες...

    Όταν ακούμε την λέξη τσουρέκι, το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι Χριστούγεννα, οικογένεια και απόλυτη απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Αυτό το τελευταίο, έχει σκοπό αυτό το άρθρο να σας το εξασφαλίσει!

    Ρίξτε μια ματιά επίσης και στην συνταγή για βασιλόπιτα, αν θέλετε να δείτε ποιος είναι ο τυχερός της χρονιάς που έρχεται!

    Θα μάθετε να φτιάχνετε σήμερα την πιο νόστιμη συνταγή για τσουρέκι γεμισμένο μα τα υπέροχα χειμωνιάτικα κάστανα που θα απογειώσουν την γεύση και θα σας κάνει να θέλετε να φάτε κι ‘άλλο, κι’ άλλο.

    Απολαυστικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι γεμισμένο με κάστανα

    Υλικά

    Για τη ζύμη:

    • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
    • 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
    • 3 κ.γ. μαγιά ξερή
    • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    • ¼ κ.γ. μαστίχα
    • ¼ κ.γ. μαχλέπι
    • 3 αυγά, large
    • 120 ml γάλα, πλήρες χλιαρό
    • ¾ κ.γ. αλάτι
    • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
    • 2 κρόκους, αραιωμένους σε λίγο νερό

    Για τη γέμιση:

    • 400 γρ. κάστανα, βρασμένα
    • 120 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
    • 500 ml γάλα, πλήρες
    • 100 γρ. δάκρυα σοκολάτας

    Για την επικάλυψη:

    • 700 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη
    • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

    Προετοιμασία και οδηγίες εκτέλεσης

    Για τη γέμιση:

    1. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι.
    2. Αμέσως μετά, μεταφέρουμε τα κάστανα σε ένα μούλτι και τα πολτοποιούμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.
    3. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

    Για τη ζύμη:

    1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, ανακατεύουμε με το σύρμα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    2. Κατόπιν, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη μέσα στο μούλτι μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε, μέχρι να διαλυθούν τελείως.
    3. Έπειτα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα με τη ζάχαρη και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
    4. Στη συνέχεια, διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και με το γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο σιγά-σιγά, έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
    5. Ύστερα, λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
    6. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, παίρνουμε τη μισή, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
    7. Κατόπιν, πατάμε την κάθε λωρίδα ελαφρώς, απλώνουμε στο κέντρο της 5 κ.σ. από τη γέμιση και τη ρολάρουμε σε μπαλάκι. Αμέσως μετά, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λωρίδα ξανά.
    8. Έπειτα, ενώνουμε τις πάνω άκρες των 4 λωρίδων, δημιουργούμε μία πλεξούδα όπως είναι το τσουρέκι κλείνοντας στο τελείωμα τις κάτω άκρες και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
    9. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη μισή ζύμη.
    10. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30-40 λεπτά.
    11. Μόλις φουσκώσουν, αλείφουμε τα τσουρέκια με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
    12. Μόλις ψηθούν τα τσουρέκια, τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.
    13. Αφού κρυώσουν, μεταφέρουμε τη σχάρα με τα τσουρέκια πάνω από ένα ταψί του φούρνου, τα περιχύνουμε με τη λιωμένη λευκή σοκολάτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
    14. Τέλος, ρίχνουμε στα τσουρέκια με ένα κουτάλι τη λιωμένη κουβερτούρα δημιουργώντας γραμμές, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

    Συμβουλές!

    • Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα, καθώς όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στη ζύμη.
    • Καταλαβαίνουμε ότι το τσουρέκι είναι έτοιμο, όταν πιέζουμε την επιφάνεια του και επανέλθει στην αρχική του μορφή.

    Πηγή: εδώ

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά